Triangle Talk: Freelancers: een dure grap of van toegevoegde waarde? - Talent Economy

Triangle Talk: Freelancers: een dure grap of van toegevoegde waarde? - Talent Economy

 
 
Waarom spreken we beter niet over een ‘gig economy’ wanneer we het hebben over freelancers? Hoe populair is dat statuut bij freelancers én bedrijven? Doen werkgevers er goed aan om voor een optimale culturele fit te zorgen, wanneer freelancers vaak na enkele maanden weer weg zijn? In Triangle Talk, een podcast van rekruteringsbedrijf Hays België, beantwoorden we die en andere vragen tijdens een gemoedelijk gesprek met bedrijfsleiders, arbeidsmarktexperts en professionals. Zoek je inspiratie om jouw bedrijf te doen groeien, of ben je zo werkloos dat zelfs je planten je zat beginnen te worden? Dan is deze podcast iets voor jou! Onze gasten geven je de nodige inzichten in alle trends, valkuilen en uitdagingen op de Belgische arbeidsmarkt. Maak je klaar om alles te leren over de moderne arbeidsmarkt, waar de enige zekerheid onzekerheid is.

Freelancen komt met bepaalde uitdagingen – zoals gebrek aan contract, niet echt deel uitmaken van een bedrijf – maar schept zo veel opportuniteiten voor zowel freelancer als organisatie. Welke precies, daar hebben we het in aflevering 2 van Triangle Talk over met Sophie Vernaet, Business Director Technology bij Hays, en Marleen Deleu, Director Trends & Insights bij Nextconomy en auteur van het boek ‘Mis geen Talent’. Lees hier de belangrijkste punten en de meest opmerkelijke quotes uit dit interessante gesprek tussen twee talent economy-experten.
 

"De gig werkers vs. de echte freelancers"

Dit inzichtelijke gesprek begint met Marleen die het voortouw neemt en de grote verschillen tussen de gig en talent economy uitlegt. Ze legt uit dat de talent economy bestaat uit hoogopgeleide mensen die ervoor gekozen hebben om zelfstandig hun kennis, diensten en creativiteit aan te bieden. Zij onderhandelen over hun eigen voorwaarden en eisen, en scholen zich regelmatig bij. Aan de andere kant heb je de gig economy, die meer een B2C-wereld is. Deze gig-werkers worden meestal per uur betaald, denk aan taxichauffeurs, koeriers enzovoort. Marleen vertelt tot slot dat het belangrijk is om de twee termen niet te verwarren, want de meerderheid van de freelancers maakt deel uit van de groep van de talent economy.
 

"Freelancen is een enge en nauwelijks betreden terrein in België"

Als business director contracting Technology ziet Sophie een snelle groei van freelancers in deze sector. Sophie legt uit dat experts ervoor kiezen om freelancer te worden omdat ze meer vrijheid hebben om hun projecten en opleidingen te kiezen. Helaas merkt ze ook dat de Belgische arbeidsmarkt nog niet helemaal klaar is voor deze seniorprofielen en hun nieuwe contracttypes. We hebben dus nog een lange weg te gaan om deze twee werelden te verenigen.

IT, business consulting en de media zijn de topsectoren van de talenteneconomie in België. Nieuwe sectoren zijn HR, rekrutering en aankopers. Marleen merkt dat steeds meer mensen hun waarde kennen en weten dat er een grote vraag is naar hun expertise. Ze voegt eraan toe dat mensen niet langer bang zijn om hun veilige functie als vaste werknemer achter zich te laten en de onzekere wereld van het zelfstandig ondernemerschap in te stappen.

Of het nu gaat om meer flexibiliteit of de jobinhoud, het zelfstandig ondernemerschap is ook erg populair door de financiële voordelen. Maar volgens Marleen is passie de grootste drijfveer. Daarom kiezen sommige mensen om de zekerheid van een vaste werknemer te combineren met hun passie in een parttime freelancebaan.
 

"Het is een kandidatenmarkt"

Dat antwoordt Marleen op de vraag hoe de concurrentie op de freelance vacaturemarkt is. Experts met gewilde vaardigheden kunnen kiezen met wie ze willen werken. Maar ze voegt eraan toe dat we moeten oppassen dat we niet worden zoals Nederland, waar er te veel talent is in bepaalde specialismen en te weinig vraag naar die vaardigheden. Dat leidt tot een neerwaartse spiraal waarbij je altijd wel iemand kunt vinden die het werk voor minder wil doen.
 

"Schijnzelfstandigheid is geen probleem voor freelancers"

Marleen legt uit dat schijnzelfstandigheid een probleem kan zijn voor bedrijven, omdat zij verplicht kunnen worden om van de schijnzelfstandige een echte werknemer te maken. Daarnaast zijn er ook veel kosten en zelfs boetes aan verbonden. Maar ze voegt er ook aan toe dat dit zeer zelden gebeurt. Gelukkig is de Belgische wet hier heel duidelijk over: je hebt altijd een contract nodig om met iemand samen te werken. Het is frappant om te weten dat het merendeel van de freelancers zonder (geldig) contract werkt.
 

"We werken het hele jaar samen, maar ik ben niet uitgenodigd op het teamfeest"

Sophie en Marleen zijn het erover eens dat bedrijven betere werkgevers moeten zijn voor freelancers. Marleen zegt dat het onaanvaardbaar is dat mensen de hele tijd samenwerken, maar omdat ze een bepaald werkstatuut hebben, niet naar het bedrijfsfeest kunnen komen. De onboarding voor freelancers moet ook diepgaand genoeg zijn, zodat ze zich geen buitenstaander voelen.

Volgens Sophie is HR meer betrokken bij het aanwervingsproces van freelancers. Ze ziet een positieve trend dat bedrijven ernaar streven dat freelancers zich een waardevol onderdeel van het bedrijf voelen. Dit doen ze door na te gaan of ze echt gepassioneerd zijn over het project en te kijken of ze bij de andere collega's passen. Marleen voegt eraan toe dat we moeten onthouden dat we echte mensen inhuren om bij te dragen aan het succes van het bedrijf; hun contracttype zou er niet toe moeten doen. Dat kan alleen als je op zoek gaat naar freelancers met de beste culturele fit. Dit zal leiden tot een maximale bijdrage aan het bedrijf.
 

"Het was nog nooit zo makkelijk om freelancer te worden"

Marleen zegt dat het moeilijkste aan freelancer worden is om jezelf te verkopen aan opdrachtgevers, want aan opdrachten is er geen gebrek. Zorg er gewoon voor dat je de juiste motivatie en passie voor het project hebt. Zorg voor een compleet ondernemingsplan en werk samen met een goede boekhouder. En tot slot, praat met andere freelancers in jouw sector voor advies.
 
Voordelen van werken met freelancers Voordelen voor freelancers 
die in bedrijven werken
Nieuwe perspectieven/innovatie Werken aan passieprojecten
Expertise Plan zelf je bijscholingstraject
Flexibiliteit Je bent je eigen baas


"Bedrijven moeten hun achterdeuren sluiten, zodat toptalent niet kan ontsnappen"

Marleen rondt deze aflevering af met twee adviezen: ten eerste moeten bedrijven werken aan retentie, zodat hun beste talent niet vertrekt. Senioren en experts zijn degenen die niet bang zijn om freelancer te worden. Bedrijven kunnen hen alleen behouden door rekening te houden met hun behoeften. Werknemers moeten er zeker van zijn dat ze hun passie binnen het bedrijf kunnen volgen, dat ze de juiste bijscholing krijgen, dat ze aan boeiende projecten werken en intellectuele uitdagingen krijgen. Interne mobiliteit moet gemakkelijker worden. Dat is beter en kostefficiënter voor het bedrijf.

We kunnen concluderen dat de freelancersmarkt booming is. Kijk op de Oxford Online Labor Index voor feiten en cijfers over dit boeiende onderwerp.
 
Als je deze samenvatting leuk vond, kun je de volledige aflevering hier beluisteren. Abonneer je op Hays Triangle Talk op Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify voor meer inspirerende verhalen. Vergeet niet om een review achter te laten!
 
Blijf in contact met ons op LinkedIn, Instagram en Facebook en als je iemand kent die deze aflevering leuk zou vinden, deel ze dan via sociale media.
 
 

Benedicte Mbayi

Content Marketeer Hays Belgium
 

block ik heb vacature

Op zoek naar kandidaten?

Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen. 

block onderzoek en inspiratie

Onderzoek & Inspiratie

De wereld van werk versterken begint met het delen van kennis.

block meer over hays

Block volg hays op social

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op Youtube - Hays.be