Career academy 2 - Hays CV

CV Template
Optimalisatie voor algoritmes

Ontwikkelingen in digitale technologie, zoals algoritmen, hebben het selectie- en rekruteringsproces van veel organisaties drastisch veranderd. Met dat in gedachten kun je met dit CV-template en onderstaande tips je CV aanpassen.

De manier waarop we werken verandert voortdurend. Niet alleen hoe we werken, maar ook hoe bedrijven talent werven. Je kunt de volgende vijf tips gebruiken om jouw CV 'algoritmebestendig' te maken:

Voer onderzoek uit naar sleutelwoorden
Gebruik herkenbare functietitels
Gebruik voorbeelden en maak ervaringen tastbaar
Voeg een ‘elevator pitch’ toe
Gebruik de juiste bestandsindeling

Waarom zou je jouw CV moeten optimaliseren?

Wat veel werkzoekenden misschien niet weten, is dat meer dan de helft van alle aanvragen wordt geweigerd voordat ze zelfs door een recruiter zijn beoordeeld. Dit komt door systemen die bekendstaan als Applicant Tracking Systems (ATS).

Deze systemen zijn ontwikkeld voor grote organisaties om hun wervingsprocessen te stroomlijnen, waardoor ze grote aantallen aanvragen beter kunnen verwerken. Een belangrijk aspect van ATS is 'CV parsing'. CV parsing-software zorgt voor de automatische verwerking van gegevens uit een CV. De software gebruikt een voorlopige scan om de vaardigheden, de opleiding en de ervaring van een kandidaat te analyseren.

Om deze eerste scan te doorstaan, is het belangrijk om je CV te optimaliseren.

Tips om je CV te optimaliseren

Door ‘parsing’ worden de gegevens uit een CV rechtstreeks vertaald naar een gestructureerd kandidatenprofiel in het wervingssysteem. Op deze manier heeft de recruiter onmiddellijk toegang tot een grote hoeveelheid informatie over de kandidaat. Een ATS-vooronderzoek scant de vaardigheden, opleiding en ervaring van een kandidaat. Daarom is het belangrijk om deze criteria in je CV te benadrukken.

CV template tip 1: Voer onderzoek uit naar sleutelwoorden

Zoek en analyseer meerdere functieomschrijvingen voor vergelijkbare functies en bekijk hoe de verschillende functietitels worden gebruikt. Deze titels zijn de meest relevante zoekwoorden binnen jouw CV.

Bovendien zijn de bedrijfssector waarin je werkt en de systemen waarmee je zult werken relevant voor het algoritme. Voer onderzoek uit naar verschillende bedrijfssectoren, organisaties en vacaturewebsites om een overzicht te maken van de sleutelwoorden die je in jouw CV moet opnemen.

Vergeet hierbij niet om synoniemen toe te voegen voor deze sleutelwoorden om het eindresultaat te verbeteren.

CV template tip 2: Gebruik herkenbare functietitels in je CV

Vraag jezelf af of jouw functie herkenbaar genoeg is voor anderen. Functietitels verschillen per organisatie, dus het is noodzakelijk om erachter te komen hoe jouw rol bij andere organisaties wordt genoemd.

Je hoeft niet noodzakelijk jouw huidige functie te gebruiken, maar zorg ervoor dat je een titel gebruikt die bekend is en wordt gebruikt in jouw bedrijfssector. Ook hier kan het vermelden van verschillende synoniemen bij helpen.

CV template tip 3: Gebruik voorbeelden en maak ervaringen tastbaar

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de essentiële vaardigheden met betrekking tot een functie duidelijk zijn. Om dit te bereiken, is het van cruciaal belang om jouw ervaringen te operationaliseren. Een ATS zoekt naar tastbare resultaten en bestraft vage beschrijvingen.

Veelgebruikte termen zoals 'Team player' en 'Innovative' beschrijven je mogelijk goed vanuit een professioneel oogpunt, maar bieden niet veel concrete informatie. Probeer onder 'werkervaring' een selectie te maken van de vijf beste en relevante bedrijfsactiviteiten per job.

Beschrijf deze activiteiten concreet, zodat het voor recruiters (en ATS) duidelijk wordt dat je over de juiste ervaring beschikt die vereist is voor de taken die je moet uitvoeren. Nogmaals, het vinden en gebruiken van synoniemen voor deze activiteiten kan de waarde voor het algoritme verhogen.

CV template tip 4: Voeg een 'elevator pitch' toe aan je CV

Wek de aandacht van een recruiter door een persoonlijke verklaring toe te voegen (elevator pitch). Beschrijf in ongeveer 50 tot 150 woorden wie je bent, wat je onderscheidt van anderen, waarom je de perfecte fit bent voor de job en wat je ziet als de volgende stap in de carrière. Implementeer 'actieve zinnen' in je CV en zorg ervoor dat je de eerder genoemde zoekwoorden vermeldt.

CV template tip 5: Let op het bestandsformaat van je CV

Een ATS kan niet elke bestandsindeling lezen. In sommige vacatures is er een expliciet verzoek om het CV in een Word-bestand te uploaden, in andere wordt een PDF-indeling gevraagd. Je moet je aan deze richtlijnen houden, anders bestaat de kans dat jouw CV niet correct wordt verwerkt of helemaal niet door de ATS wordt verwerkt.

Gebruik je een PDF-formaat voor je CV

Houd er rekening mee dat algoritmen geen afbeeldingen kunnen verwerken

Neem je visuele elementen op in je CV? Zorg ervoor dat die elementen leesbaar zijn. Bovendien moet je een ontwerp gebruiken met een professionele en strakke lay-out. Een creatieve lay-out ziet er misschien leuker uit, maar wordt mogelijk moeilijker door een ATS verwerkt. Onthoud ten slotte dat je belangrijke informatie in de koptekst of de voetnoot van het document plaatst.

Ben je op zoek naar een nieuwe job?

Natuurlijk wil je met jouw motivatiebrief en CV je graag onderscheiden van de rest. Om dit doel te bereiken, moet je je cv optimaliseren met behulp van de tips in dit artikel.

Neem de tijd, kies zorgvuldig de juiste sleutelwoorden om toe te passen in jouw CV, maak jouw ervaringen tastbaar en vergeet de praktische aspecten niet. Kortom, maak je CV algoritmebestendig en kom dichter bij je ideale baan!

Download jouw CV template

  • Door dit formulier in te vullen, bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons privacybeleid, waarin wordt uitgelegd wat we zullen doen met uw persoonlijke gegevens

Why us Right Hand box