Career academy 1 - article Social Media

Hoe gebruik ik social media om een job te vinden?

Het is een onmiskenbaar feit dat digitalisering een enorme invloed heeft op onze professionele wereld. Onze grootouders moesten enkele dagen wachten op professionele informatie, terwijl de jongeren van de generaties X, Y en Z de informatie binnen enkele uren of minuten verwachten. En de trend dreigt zelfs nog in te korten naar seconden. Ook de wereld van rekrutering is geëvolueerd van mond-tot-mond communicatie naar een online wereld.  

Een digitale identiteit aan het aanmaken? Hier zijn onze tips:

Zorg dat je een onderbouwd CV hebt

Een goede CV is de basis. Je hebt een goed onderbouwde CV nodig dat je toelaat om structuur aan te brengen in je profiel en om je ervaringen en kwaliteiten in de spotlight te zetten. Je profiel moet zoals al jouw competenties authentiek zijn omdat het kort erna online gaat.

Creëer een LinkedIn profiel

LinkedIn is het grootste professionele sociaal medium in de wereld.

Je hebt een CV op papier? Dan is het tijd om het te digitaliseren! Creëer een LinkedIn profiel en vul vooral de volgende velden in: ervaringen, opleidingen en vergeet ook niet te vermelden welke diploma’s je hebt behaald. In tegenstelling tot de CV op papier is het LinkedIn profiel een levende CV die geüpdatet moet worden bij elke nieuwe ervaring die je opdoet. Het is ook belangrijk dat je een professionele foto van jou toevoegt aan je profiel. De profielen met foto worden 7 keer meer bekeken.

Hou je imago op Facebook hoog - Facebook wordt gebruikt voor het privéleven, we raden je aan om je persoonlijk profiel te beschermen en privé te houden.

Facebook is het tweede meest gebruikte sociaal medium. Dit netwerk vertelt meer over je privéleven dan over je professioneel leven hoewel het belangrijk is om hier ook een goede foto te hebben indien je benaderd wordt langs dit kanaal. Dan is het aan jou, je kiest zelf welke inhoud je wil delen met je vrienden. Een tip: vermijd de politieke en religieuze onderwerpen die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden door je netwerk. Het is ook belangrijk om een neutraal beeld te behouden bij vrienden, familie en collega’s.

Verbind met Twitter

Voor nieuwe mensen die niet bekend zijn met Twitter, onthoud dat dit netwerk voornamelijk gebruikt wordt door journalisten, politiekers en professionals. Zij hebben 2 doeleinden. Het eerste is om reacties te krijgen op enkele onderwerpen met een hashtag # en om debatten te genereren. Het tweede doel is om je op de hoogte houden van huidige events of gebeurtenissen. Als je op Twitter de zoekopdracht #vacature #bejobs #careeracademy ingeeft opent er een nieuwe wereld. Ontdek een ruim aanbod aan vacatures!

Wees actief op Linkedin en Facebookgroepen

Of je nu op LinkedIn of Facebook zit, volg relevante groepen of pagina’s. Je zal er veel tips en vacatures vinden. De mensen op LinkedIn representeren 80% van de passieve kandidaten, dit wil zeggen dat ze wel uitkijken naar mooie kansen maar niet expliciet aan het zoeken zijn. Wees dus niet bang om in te gaan op vacatures om zo te connecteren met relevante personen en aarzel ook niet om bedrijven te volgen waar je wil evolueren.

Je kan ook gewoon Hays Belgium volgen om op de hoogte te blijven van alle nieuwe kansen!

LinkedIn, Facebook of Twitter zijn middelen die je toelaten om aandachtig te zijn voor alle nieuwe kansen die jouw interesse opwekken. Wanneer je eerste contact met je toekomstige werknemer via sociale media is, is het belangrijk om aandacht te besteden aan een goed imago!

Volg ons op social media!  

LinkedIn
Facebook Hays
Facebook Hays Response
Twitter Hays
Twitter Hays Response
Instagram
YouTube

HaysSearchForm Portlet

Why us Right Hand box