Au secours, mon enfant retourne à l'école !

Help, mijn kind gaat terug naar school!

Je kinderen genieten waarschijnlijk nog volop van de zomervakantie, maar 1 september staat weer bijna voor de deur. Zij kijken misschien niet uit naar het nieuwe schooljaar, maar voor werkende ouders komt dan een einde aan het puzzelen om hun kroost 9 weken lang bezig te houden. Toch is de terugkeer naar school niet altijd even vlot. Het goede nieuws: daar valt iets aan te doen.

Help, mijn kind gaat terug naar school!

 

Het begin van het schooljaar is elk jaar opnieuw een hele aanpassing, zowel voor de kinderen, die misschien niet uitkijken naar de lessen maar wel hun vrienden weer willen zien, als voor de ouders, die vaak al werk en huishouden combineren. Schep je bovenop dat vaak al overvolle bord ook nog de school met al haar verplichtingen, dan kan het voor veel ouders al snel overweldigend voelen. Hier lees je over de zorgen die je als werkende ouder kan ervaren en hoe je die kan aanpakken.

Tijdsnood vraagt om planning

Eén van de grootste problemen die de terugkeer naar school met zich meebrengt, is tijdsnood. Werk- en schoolplanningen komen niet overeen, je hebt ’s avonds geen tijd om mee te helpen met het huiswerk, en die schooluitstap valt net op de dag van jouw grote project op het werk. Hoe kan je deze tijdsnood aanpakken zonder dagen van 30 uur uit je hoed te toveren of je slaappatroon in gevaar te brengen?

Betrokkenheid bij de school

Op vlak van schoolactiviteiten is er haast nooit een geschikt moment. Een goede manier om toch jouw verantwoordelijkheden op dat vlak te vervullen, is door prioriteiten te stellen: weeg af welke activiteiten jij en je kind het belangrijkst vinden, en probeer je dan daarvoor te engageren. Zo kan je misschien een keer geen toezicht houden tijdens de speelpauze, maar kan je er wel voor zorgen dat je het leerlingentoneel op het einde van het jaar kan bijwonen. Communiceer dit ook duidelijk met je kind en probeer uit te leggen welke dingen je moet opofferen en om welke redenen.

Ook op vlak van schoolwerk is het niet mogelijk om altijd alles te volgen. Daarom is het belangrijk dat je kind leert leren. Hoe zelfstandiger je kind voor school kan werken, hoe minder tijd je moet besteden aan het uitleggen van nieuwe dingen. Informeer bij de leerkracht naar eventuele programma’s voor ‘leren leren’, laat je kind van bij het begin zien hoe hij/zij zelfstandig kan leren werken, en bouw je invloed daarbij geleidelijk af, en plan tot slot elke dag een vast moment in waarop je kind vragen kan stellen over moeilijkere lessen, in plaats van dat je constant helpt.

Een succesvolle ‘back to school’ zit in voorbereiding

Welke boeken moet je kopen? Heeft je kind een nieuw rekentoestel nodig? Is de boekentas nog niet te versleten? Als je dit soort vragen allemaal laat liggen tot 1 september, raak je al snel overspoeld. Daarom is het belangrijk om nu (ja, nu al) te bekijken over hoe je de terugkeer naar school het best kan voorbereiden. Maak een lijstje met alle benodigdheden die op voorhand kunnen worden aangeschaft (kaften, boeken, pennenzak, broodtrommel, ...) en zorg dat deze allemaal al minstens een week op voorhand klaarliggen. Dat bespaart je een hoop stress en tijd de dag zelf. Zorg er ook voor dat het vervoer naar school al vastligt. Gaat je kind met het openbaar vervoer? Voorzie dan al de nodige abonnementen. Met de fiets? Controleer al de bandenspanning, de remmen en de lichten. Zorg ook dat uw kind goed vertrouwd is met de route van en naar school. Een paar rustige zomerdagen zijn het ideale moment voor een verkenningstochtje. 

Naschoolse (in)activiteiten?

Bespreek met je kind al vroeg genoeg hoe de dag er precies uit gaat zien. Het is voor veel ouders niet vanzelfsprekend dat ze om 16u al klaar zijn met werken, laat staan hun kind van school kunnen oppikken. Bedenk daarom je mogelijkheden: Is je kind oud genoeg om alleen thuis te blijven? Biedt de school of gemeente naschoolse opvang, activiteiten of clubs aan? Zijn er andere plaatsen zoals familie, vrienden of buren waar je kind terecht kan? Als je hier op voorhand al weet van hebt, moet je daar begin september niet meer van wakker liggen, en kan je kind zelfs inspraak hebben. Als je dit van tevoren in overleg met je kind gepland hebt, zorgt dit voor zekerheid en rust bij het meestal toch al stressvolle begin van een nieuw schooljaar.

Routine, routine, routine

Mensen zijn gewoontedieren, want een vaste planning zorgt voor zekerheid. Voor ouders van schoolgaande kinderen is dit zeker nuttig. Zorg dat je kind elke dag op hetzelfde uur opstaat, ontbijt en naar school vertrekt. Voorzie misschien een uurtje of twee na school waarbij je kind zijn/haar huiswerk doet terwijl jij misschien nog wat e-mails opvolgt of verslagen naleest. 

Het is een goed idee om deze routine (vooral het opstaan, ontbijt, slapengaan, ...) al een week of twee op voorhand te starten zodat jij en je kind er gewoon aan raken. De zomer versoepelt immers de dagelijkse structuur, waardoor de terugkeer hard kan zijn. Door die structuur op geleidelijke basis weer op te bouwen, vermijd je klagen en een slecht humeur.

Bespreek alles

Door met verschillende mensen te communiceren over je problemen, zorgen en bedenkingen, verkrijg je gemakkelijker nieuwe inzichten die je voorbij die hindernissen kunnen helpen. Een tweede opinie kan nooit kwaad, integendeel: het kan nuttig zijn om te weten wat andere mensen zouden doen of aanraden.

Ten eerste, praat met je kinderen over wat er voor hen in het verschiet ligt. Zo geef je ze niet enkel een gevoel van volwassenheid en zeggenschap, maar krijgen ze ook al een idee van wat ze kunnen verwachten. Als jullie op dezelfde golflengte zitten, is het daarna ook gemakkelijker om veranderingen in de routine of in activiteiten te bespreken en in te plannen. Probeer ook met je kind te praten over school: hoe was het, wat heb je geleerd, wie heb je gezien? Daarmee kom je geëngageerd en geïnteresseerd over. Vertel anderzijds ook over jouw werkdag, zodat je kind een idee krijgt van jouw verantwoordelijkheden en dagplanning.

Ten tweede, bespreek je situatie met je baas en collega’s. Door persoonlijke gebeurtenissen aan te halen, staat je baas sneller open om je wat flexibeler te laten werken of om je die ene keer vroeger te laten weggaan. Ook je collega’s kunnen interessante perspectieven bieden, dus vraag hen hoe zij omgaan met de work-life balance wat betreft hun kinderen. Zo leer je misschien dingen bij of kan je wat inspiratie verkrijgen om je eigen routine en aanpak vlotter te laten lopen.

Ten derde, probeer te overleggen met de leerkracht. Die ziet je kind immers geregeld en kan misschien inzichten bieden die je zelf thuis niet zou krijgen. Het is daarbij belangrijk om de leerkracht te zien als collega. Dat zijn leerkrachten immers ook: voor jullie beiden is het succes van je kind de grootste prioriteit. 

Houd je gezondheid op peil

Niet alleen de gezondheid van je kind is cruciaal, ook die van jezelf. Betrokkenheid bij het schoolleven en -werk van je kind is belangrijk, maar weet wat te veel is en durf indien nodig hulp vragen. Ook hier is routine belangrijk, want een min of meer vast slaappatroon heeft een grote invloed op jullie prestaties, productiviteit en concentratie, en een duidelijke grens tussen (school)werk en privé bevordert iedereens gezondheid. Een goed ontbijt is ook belangrijk voor de gezondheid, want zo zijn jij en je kind alerter en geconcentreerder.

Twee veelvoorkomende gevolgen van de terugkeer naar school zijn angst bij je kinderen, en stress bij jezelf. Het grootste deel hiervan kan echter verholpen worden met een gepaste voorbereiding (zie hoger). Zo heb je immers zicht op wat je kan verwachten, wat stress en onzekerheid bij jou én je kind vermindert.

Organisatie

Organisatie, planning en communicatie zijn zonder twijfel de sleutelwoorden voor een gezonde terug-naar-schoolervaring. Zorg er dan ook voor dat deze elementen jouw prioriteit worden, zowel op het werk, als in je privé, als wat betreft het schoolleven van je kind. Zoals auteur A. A. Milne zei: “Organiseren is wat je doet voordat je iets doet, zodat het, wanneer je het doet, niet helemaal in de war komt.”

Career Academy - Blog CTA

Carrièreadvies nodig?

Onze ‘Career Academy’ helpt jou om je carrière te boosten.

Career Academy

Onze blog

Ontdek meer artikels in onze blog.
 

Blog

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Vous recrutez

Op zoek naar kandidaten?

Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen.