Que faire si vous êtes ou recherchez un professionnel indépendant de l'informatique ?

Wat als je een freelance IT’er bent of zoekt?

De IT-sector zit met een tegenstrijdigheid: bedrijven zoeken momenteel meer naar vaste IT-medewerkers in plaats van freelancers, terwijl IT’ers net meer uitkijken naar freelancecontracten in plaats van vaste. 

In de nasleep van de COVID-19-crisis zien we enkele veranderingen in de IT-sector. Er is bijvoorbeeld meer vraag naar cloudexperten én een daling in het aantal vacante jobs. Een andere tendens die duidelijk wordt, is de toenemende voorkeur van werkgevers voor vaste werknemers in plaats van freelancers. Aan de werknemerszijde, daarentegen, zagen we net het omgekeerde: IT’ers neigden opeens meer naar freelancecontracten in plaats van vaste.


Tips voor freelancers
Die tegenstrijdigheid kan ervoor zorgen dat bedrijven en kandidaten elkaar mislopen. Of iemand voor freelancing of een vast contract moet kiezen, die keuze ligt bij de werkzoekende. Maar mocht de keuze op freelancing vallen, dan geven wij alvast graag volgende tips mee om jouw zoektocht en carrière het juiste pad op te sturen.


1. Actualiseer je cv regelmatig
Wanneer je als contractor aan de slag gaat, zal je regelmatig de mogelijkheid hebben om je huidige vaardigheden te verbeteren en om snel nieuwe skills te leren. Dus, het is van cruciaal belang om regelmatig je cv te updaten zodat je alle mogelijke opportuniteiten kan volgen wanneer je op zoek bent naar een nieuw project. 


2. Communiceer wanneer je contract is veranderd
Het is heel makkelijk om contact verliezen met actieve rekruteerders wanneer je een contract hebt voor langere termijn. Dat kan echter serieuze gevolgen hebben op de snelheid waarmee je een nieuwe positie zou kunnen aannemen en dus ook op hoe lang je zonder inkomen zal zitten. Daarom stellen wij voor om regelmatig contact op te nemen met actieve rekruteerders en hen op de hoogte te brengen van de veranderingen in je contractdetails. Daarbij is het belangrijk dat je duidelijk communiceert hoe lang je aan een bepaald project zal werken en wanneer je opnieuw opzoek bent naar een nieuwe opportuniteit. Rekruteerders kunnen je interessante nieuwe kansen bieden, dus laat op tijd weten wanneer je vrij bent voor een gesprek.

Op deze manier kan je een professionele relatie met een focus op efficiëntie opbouwen met je consultant die kan helpen om jouw betrokkenheid te verhogen in het bedrijf waarvoor je werkt.


3. Verduidelijk je toekomstdoelen aan je rekruteerder
Een sterke relatie met je rekruteerder kan helpen om je contractingcarrière veel minder stressvol te maken. Communiceer dus duidelijk wat je interesses en toekomstdoelen zijn, zodat rekruteerders de perfecte kans voor jou kunnen vinden. Daarnaast is het ook belangrijk om je sterke punten en je werkpunten te communiceren om de nodige steun en begeleiding van je consultant te verzekeren.

Met deze tips kan je je werkgever omverblazen met je contractingervaring en hen de vaardigheden bieden waarnaar ze op zoek zijn.
 

Voordelen voor bedrijven
Bedrijven die twijfelen of ze beter een vaste of een freelancemedewerker aannemen, houden best deze twee – van de vele – voordelen van een freelancer in het achterhoofd:


1. Snel en kostenefficiënt
Werkgevers waarderen de vaardigheden en de expertise van contractors boven alles. Contractors kunnen een snelle en kostenefficiënte oplossing zijn wanneer uw bedrijf nood heeft aan bepaalde vaardigheden of aan meer bekwame werknemers. Veel bedrijven kunnen eveneens op lange termijn voordelen halen uit contracting door de beste contractors een permanente positie aan te bieden in het bedrijf.
Sommige bedrijven kunnen ook de nadruk leggen op de resultaatgerichte focus van contractors. Door hun dynamische werkomgeving, zijn contractors doorgaans meer gericht op snelle oplossingen en resultaten, wat voor uw organisatie in bepaalde omstandigheden zeker nuttig kan zijn.

 

2. Flexibiliteit
Over het algemeen werkt een contractor tussen negen maanden en een jaar voor uw bedrijf, omdat die periode lang genoeg geacht wordt om de meerderheid van de projecten, vooral de meer technische of complexe projecten, tot een goed einde te brengen. Een minderheid kiest er echter voor om één tot drie maanden aan een project te werken. Contractors kunnen in ieder geval een zeer handige en kostenefficiënte oplossing zijn wanneer u nood heeft aan vaardige werkkrachten die over bepaalde skills beschikken.

 

Vlotter proces
In de meeste gevallen werken zowel contractors als bedrijven samen met een rekruteringsbureau om ervoor te zorgen dat het wervings- en rekruteringsproces vlot verloopt. Afhankelijk van hoeveel interviews u wenst te organiseren (doorgaans twee), kan de tijd tussen twee wervingen enkele weken in beslag nemen, maar door te vertrouwen op een rekruteringsbureau kan dit proces sneller verlopen. Op die manier kan u de vaardigheden die u nodig hebt zeer snel vinden en inzetten. 

Career Academy - Blog CTA

Carrièreadvies nodig?

Onze ‘Career Academy’ helpt jou om je carrière te boosten.

Career Academy

Onze blog

Ontdek meer artikels in onze blog.
 

Blog

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Vous recrutez

Op zoek naar kandidaten?

Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen.