13 tips voor een vlotte overgang van studentenleven naar beroepsleven

13 tips voor een vlotte overgang van studentenleven naar beroepsleven

Van studentenleven naar beroepsleven

Ben je onlangs afgestudeerd en nog in rouw om het verlies van je studentenleven? Vraag je je af hoe het zal zijn om een volwaardig lid van de werkende wereld te zijn? Ja, en ja? We hate to break it to you, hoe betuttelend het ook mag klinken, maar je staat op het punt de 'echte wereld' binnen te stappen - een die heel wat nieuwe lessen met zich mee zal brengen. Dus onthoud, die ellendige examenperiodes zijn dan wel eindelijk verleden tijd, maar het is nog niet gedaan met leren. Verre van.

Hoe maak je de overgang van het studentenleven naar het beroepsleven?

We moeten eerlijk zijn, zo'n grote verandering in je leven kan beangstigend zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Daarom willen we in deze blog met je delen hoe je met succes de overstap kunt maken van universiteit, hogeschool of school, naar het beroepsleven - en je je carrière zo goed mogelijk kunt lanceren:
 

1. Accepteer dat alles gaat veranderen

Van nu af aan zal je leven in vrijwel alle opzichten anders zijn. Je zult moeten wennen aan vroeg opstaan, pendelen en niet meer uitgaan op donderdagavond, wat kan betekenen dat je sociale leven misschien niet meer hetzelfde zal zijn - op weekdagen, althans. Probeer die verandering te zien als een kans voor persoonlijke groei en ontwikkeling, in plaats van als iets negatiefs.
 

2. Het is niet de eerste keer dat je met verandering moet omgaan, en het zal ook niet de laatste keer zijn

In het verleden is het je ook gelukt om om te gaan met het onaangename gevoel dat met verandering gepaard gaan, dus je zult je ook deze keer snel kunnen aanpassen. Denk terug aan het begin van je studententijd - alles aan je leven veranderde van de ene dag op de andere - maar je hebt je vlot aangepast. Je aanpassen aan de veranderingen die gepaard gaan met een nieuwe job is niet anders. Weet dat die veranderingen slechts tijdelijk lastig zijn. Je zult snel nieuwe gewoonten en een nieuwe planning ontwikkelen, en, belangrijk, van je nieuwe leven gaan genieten.
 

3. Blijf onbevangen

Je vraagt je wellicht al lang af hoe de 'corporate wereld' echt is. Je hebt in de loop der jaren waarschijnlijk een beeld gevormd - zowel positief als negatief - via familie, vrienden, docenten, carrièreadvies, en zelfs tv-programma's en films. Natuurlijk zullen sommige van die veronderstellingen dichter aansluiten bij de realiteit dan andere. Probeer dus een open geest te houden als je voor het eerst gaat werken, vrij van vooroordelen.
 

4. Wees geduldig en hou vol

Als je op het punt staat aan je eerste 'echte job' te beginnen, zullen een deel van je verantwoordelijkheden waarschijnlijk eerder administratief zijn, toch zeker in het begin. Dat zal niet voor altijd zo zijn, dus hou daar rekening mee en laat dat je niet demotiveren. Naarmate je je carrièreladder beklimt en meer ervaring opdoet, zullen je verantwoordelijkheden en taken interessanter en geavanceerder worden.  
 

5. Je eerste job zal niet je laatste zijn

Weet dat je eerste job niet je laatste zal zijn, om de eenvoudige reden dat we allemaal langer leven en werken dan ooit. Dus, als je eerste baan niet is wat je ervan verwachtte, maak je dan niet te veel zorgen. Dit is nog maar de eerste fase van je carrière - er ligt nog een schat aan ervaringen op je pad. Haal zoveel uit je huidige functie als je kunt, en ga dan verder.
 

6. Vergelijk jezelf niet met je vrienden

In het tijdperk van de sociale media, waarin het lijkt alsof iedereen op zoek is naar meer 'likes', ga je jezelf al snel vergelijken met je vrienden uit je studententijd. Dat is niet gezond en het helpt zeker niet. In plaats van door hun feeds te scrollen, praat je beter rechtstreeks met je vrienden (liefst face-to-face) over hoe zij de overgang maken van het studenten- naar het beroepsleven. Je zult merken dat de meesten van hen in hetzelfde schuitje zitten als jij, wat geruststellend kan zijn en je ook wat perspectief kan geven. 
 

7. Probeer je niet geïntimideerd te voelen

Tijdens je studententijd waren de enige mensen die je regelmatig tegenkwam die een 'hogere' positie dan jij hadden, waarschijnlijk je docenten. De wereld van werk kan op dat vlak een heel ander paar mouwen zijn. Je zult bijna zeker mensen tegenkomen die veel ouder zijn dan jij, en veel hogere functies hebben - misschien wel posities die jij misschien ooit ambieert. Probeer je hierdoor niet geïntimideerd te voelen, maar zie het als een kans om bij te leren. Zelfs de meest senior persoon in het bedrijf zat ooit in een soortgelijke positie als jij nu. Iedereen moet ergens beginnen. En op een dag sta jij in hun schoenen!
 

8. Realiseer je dat er van je verwacht wordt dat je snel dingen oppikt

Je hebt op school en tijdens je opleiding waarschijnlijk geleerd dat je niet kunt verwachten dat alles je met de paplepel wordt ingegeven als je succesvol wilt zijn. Dat geldt ook voor het beroepsleven. Er wordt vrijwel zeker van je verwacht dat je de verantwoordelijkheden van je nieuwe functie relatief snel onder de knie krijgt. Natuurlijk zal je nieuwe werkgever je daarbij helpen, maar het is ook belangrijk dat je je persoonlijk inzet om proactief te leren en hard te werken, vooral wanneer je je aan het inwerken bent en je draai aan het vinden bent. Vergeet niet dat het meestal drie tot zes maanden duurt voor je je echt ingewerkt voelt, dus leg jezelf ook geen onnodige druk op.
 

9. Durf vragen te stellen en je ideeën te delen

Je hebt tijdens je studies natuurlijk enorm veel geleerd, maar als je in de wereld van werk aan stapt, zul je al snel merken dat je niet alles weet. Sterker nog, je zult soms het gevoel hebben dat je niets weet. Nogmaals, dat is geen reden om je zelfvertrouwen te laten varen. Integendeel zelfs - werkgevers waarderen pas afgestudeerden om hun nieuwsgierigheid, energie en leergierigheid, en niet te vergeten de frisse en nieuwe perspectieven die ze vaak meebrengen. Dus als je vol nieuwe ideeën zit, wees dan niet bang om ze voor te stellen.
 

10. Perfectioneer je e-mail- en telefoonetiquette

Dat lijkt voor de hand liggend, maar veel pas afgestudeerden schenken hier niet genoeg aandacht aan. Je wordt verwacht de manier waarop je communiceert aan te passen als je in een zakelijke werkomgeving bent. Het is daarom een goed idee om van tevoren de belangrijkste punten van professionele e-mail- en telefoonetiquette door te nemen, zoals het belang van jezelf voorstellen als je iemand nog niet eerder gesproken of gemaild hebt, en op een professionele manier en tijdig antwoorden.  


11. Bereid je voor op minder vrije tijd

Terwijl je inkomen zal stijgen, zal je hoogstwaarschijnlijk minder vrije tijd hebben - zo zul je geen lange zomervakanties meer hebben. Het begin van dit nieuwe hoofdstuk in je leven is echter ook een mooie gelegenheid om je tijd verstandiger te gaan gebruiken, onder andere door zorgvuldig te plannen wat je 's avonds doet. In het begin kun je het gevoel hebben dat je altijd maar aan het werken bent, maar als je eenmaal gewend bent aan het feit dat je nu meer uren spendeert aan geld verdienen, zul je beseffen dat je ook na 17 uur en in het weekend veel kunt doen.


12. Je zult andere mensen in je leven hebben

Zoals we hierboven al aangaven, zul je veel mensen ontmoeten, die waarschijnlijk heel anders zullen zijn dan degenen je eerder bent tegengekomen. Terwijl je in de les vaak omringd was door generatiegenoten met een erg vergelijkbare kijk op de wereld, zullen je nieuwe collega's op het werk waarschijnlijk heel verschillend zijn. Laat je daar niet door afschrikken - dat is iets positiefs. Je verwacht misschien niet dat je goede vrienden zult worden met iemand die 10 jaar ouder is dan jij, maar je zult al snel merken dat je veel meer gemeen hebt met je collega's dan je aanvankelijk dacht. Deze mensen, met wie je dacht niet veel gemeen te hebben, kunnen van vitaal belang zijn om je te helpen je carrière op de bouwen.
 

13. Ontwikkel gezonde gewoonten

Het kan gemakkelijk zijn om tijdens je eerste weken en maanden in je eerste job in niet-zo-gezonde gewoonten te vervallen, je bent dan immers de hele tijd 'bezig' en al de rest lijkt op de achtergrond te raken. Je kunt ook nog ongezonde gewoonten meesleuren  uit je studententijd, bijvoorbeeld dingen als te laat opblijven terwijl je vroeg moet opstaan om te gaan werken of te veel stil zitten als je op kantoor werkt. Zorg er dus voor dat je vanaf het begin goede gewoonten inbouwt, zoals gezond eten, voldoende bewegen, rusten en ontspannen - door dat te doen, zul je een gezonde work-lifebalans opbouwen en behouden. Vanaf het begin inzetten op gezonde gewoonten zal je ook helpen om je beter aan te passen aan de drastische verandering in je leven, en ook om op je best te presteren in je eerste job, je motivatie hoog te houden en minder stress te hebben.
 
De overgang van het studentenleven naar het beroepsleven kan intimiderend en overweldigend aanvoelen, dat is begrijpelijk, maar het hoeft echt niet zo te zijn. Met deze 13 stappen kun je je loopbaan op de best mogelijke manier beginnen, terwijl je meteeen ook de basis legt voor de toekomst.

Ons Campus Team zet zich in om studenten te begeleiden bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Samen met onze consultants bieden we de studenten onze marktkennis en expertise aan. We doen dit door verschillende evenementen te organiseren voor, tijdens en na de lessen. Heb je advies nodig of ben je op zoek naar je eerste job? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via campus@hays.be.  
 

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste job je leven kan veranderen.
 

block send your CV

Verstuur je cv

Wij geloven dat er voor iedereen een passende job beschikbaar is. 

Refer a friend

Zijn je vrienden op zoek naar een job?

Verwijs je vrienden naar Hays en ontvang €250,- voor elke vriend die via ons een baan krijgt.

Block volg hays op social

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op TikTok- Hays.be