Vijf talent trends die we kunnen verwachten in 2023: FraBeNeLux

Vijf talent trends die we kunnen verwachten in 2023: FraBeNeLux

 
Wij kijken vooruit naar de talent trends die de bedrijven in Frankrijk, België, Luxembourg en Nederland kunnen verwachten in 2023. Deze vijf trends kunnen we verwachten:

1. Upskilling en cross-border aanwervingen om talentkloven te overbruggen in de hele regio

In de vier landen is er een enorm tekort aan gespecialiseerd talent in onder andere engineering, cybersecurity, cloud computing, life sciences en financiële sectoren. Het is een door kandidaten geleide markt - degenen die beschikbaar zijn, kennen hun waarde en kennen de vraag. Organisaties die in 2023 iemand willen aannemen, zullen zichzelf meer dan ooit moeten vermarkten als ze het gewenste talent willen binnenhalen of als ze ondergekwalificeerde profielen willen bijscholen om zelf essentiële vaardigheden te ontwikkelen. Een andere optie zou kunnen zijn om over de grenzen heen te kijken, gekwalificeerde kandidaten te overtuigen om te verhuizen of thuiswerkcontracten aan te bieden en een beroep te doen op payrollspecialisten om de administratieve rompslomp in orde te brengen.
 

2. Werknemers zullen proberen hogerop te klimmen voor stabiliteit in een volatiele economische context

De hierboven genoemde bijscholingsstrategie zou wel eens de makkelijkste kunnen zijn om te implementeren, aangezien die waarschijnlijk aansluit bij de wensen van veel werknemers in de regio. In een periode met veel economische onzekerheid zullen mensen in heel FraBeNeLux op zoek zijn naar hogere functies om hun positie in bedrijven te versterken en tegelijkertijd hun financiën te een boost te geven. Velen zullen zich bewust zijn van het hierboven genoemde probleem van vraag en aanbod en zullen graag de nodige moeite doen om zichzelf bij te scholen om zowel aan de behoeften van hun werkgever als aan die van henzelf te voldoen.
 
Lees alles over de houding van werknemers en werkgevers ten aanzien van leren in ons "Learning Mindset Report" in samenwerking met Go1.
 

3. Vaste contracten om populariteit te behouden, hoewel freelancen in opmars is in Frankrijk

Werknemers die in voor de pandemie tijdelijke contracten zouden hebben aanvaard of er zelfs de voorkeur aan hadden gegeven, zullen vandaag eerder vasthouden aan een vaste job. Als reactie op de tekorten aan vaardigheden in de hele regio, bieden bedrijven die anders een "try before you buy"-benadering zouden hebben gevolgd bij het aanwerven, onmiddellijk vaste contracten aan om het toptalent niet te missen zolang het beschikbaar is. We verwachten dat dit in 2023 zo zal blijven en we raden het aan zolang u vertrouwen heeft in uw aanwervingsproces. Tegelijkertijd, en aan de andere kant van het spectrum, zoeken veel werknemers naar meer vrijheid en flexibiliteit, en freelancen zal daardoor groeien. Freelancen is al enorm populair in Nederland en België, maar de groei zal vooral zichtbaar zijn in Frankrijk, waar de overheid steeds meer steun biedt aan wie ermee wilt beginnen.
 

4. Hogere kosten en inflatiedruk op salarissen zorgen voor extra voorzichtigheid bij wervingsprocessen

Inflatie in de hele regio, en verwachte indexeringspercentages van ongeveer 10% in met name België en Luxemburg, hebben voor veel organisaties in FraBeNeLux de drang om personeel aan te nemen verminderd. Bedrijven zullen extra voorzorgsmaatregelen blijven nemen om de kosten laag te houden en de juiste aanwervingen te krijgen, hoewel toptalent zo schaars is dat we niet aanraden om te lang te wachten. Er is geen eenvoudig antwoord, maar elke organisatie zal moeten uitzoeken wat wel en niet mogelijk is op basis van hun huidige inkomstenstromen en de projecties voor volgend jaar. In aanwervingsprocessen geldt: hoe jonger de kandidaat, hoe ongeduldiger ze zijn. Ze zullen niet eeuwig wachten, dus dat moet u dat ook niet doen - vooral als u concurrerend wilt blijven.
 

5. Bedrijfscultuur en waarden worden steeds belangrijker voor nieuwe en bestaande medewerkers

Mensen kijken op een holistischere manier dan ooit tevoren naar de wereld van werk. Mensen willen hun dromen volgen, een productieve rol spelen in de samenleving en werken voor bedrijven die hun waarden delen. Om het beste talent aan te trekken en te behouden, moeten organisaties op de lange termijn nadenken over hun employer value proposition en evalueren hoe hun bedrijfscultuur werknemers over zichzelf laat voelen. Geef werknemers een project waarin ze kunnen geloven en u zult de vruchten plukken.
 
Heeft u specifieke rekruteringsnoden die u wilt bespreken? Neem contact met ons op.

block onderzoek en inspiratie

Onderzoek & Inspiratie

De wereld van werk versterken begint met het delen van kennis.

block meer over hays

Block volg hays op social

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op TikTok- Hays.be