Vier tips om Blue Monday minder Blue te maken

Vier tips om Blue Monday minder Blue te maken

 
Het werk is een prominent onderdeel van onze dag. Jammer genoeg verlopen niet alle werkdagen even vlot en kunnen we niet altijd super goedgezind zijn. Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar, kan zo’n dag zijn. Tenzij je daar anders over beslist!
 
Onze vier tips kan je gebruiken om je mentale gezondheid op de werkvloer te boosten!

1.    Lucht je hart

Een luisterend oor bieden of hebben, komt altijd van pas. Het is fijn om gedachten en gevoelens te delen met anderen, bijvoorbeeld tijdens een babbeltje aan de koffiemachine. Door gevoelens te delen op het werk, zien anderen ook dat het normaal is om gevoelens te hebben en het oké is om ze te delen. Wie weet wordt er zo een nieuwe, positieve trend gestart! Werkgevers kunnen langere (middag)pauzes aanbieden voor korte therapiesessies. Op deze manier wordt gevoelens delen aangemoedigd op het werk. Dat zorgt voor een bedrijfscultuur waar ruimte is voor open en eerlijke communicatie.
 

2.    Beweeg!

Door beweging komt endorfine, het gelukshormoon, vrij in ons brein. Dat zorgt ervoor dat we gelukkiger en creatiever zijn. Op kantoor is het verleidelijk om de hele dag achter ons bureau te zitten, tijdens het middageten hetzelfde te doen en daarna weer (zittend) verder te werken. Voor je aan je werkdag begint, in je lunchpauze of nadat je je laptop dichtklapt, kan je een leuke wandeling of korte yoga-sessie inplannen. Gedachten verzetten gaat nog beter wanneer je op een andere locatie bent of een andere activiteit doet. Maak dus zeker tijd vrij om te bewegen, dat zal alleen maar positieve gevolgen hebben op je concentratie en humeur.
 

3.    Let op je voeding

Blue Monday klinkt als hét perfecte excuus om te grijpen naar “comfortfood”. Het tegendeel is waar: gezonde voeding heeft een positieve invloed op ons dagelijkse welzijn. Ons humeur wordt sterk beïnvloed door wat we eten. Ons brein heeft nood aan een combinatie van verschillende voedingsstoffen om gezond te blijven en optimaal te werken. Daarom zijn gezonde eetgewoontes dus niet enkel goed voor onze fysieke, maar ook onze mentale gezondheid. Gratis water, wekelijkse fruitbezorging… zijn verschillende manieren om goede eetgewoontes aan te moedigen op kantoor.
 

4.    Neem een pauze

Uitgeruste werknemers zijn productiever, maken minder fouten, zijn innovatiever en creatiever. Of het nu een middagpauze is of twee weken in de tropische zon, we hebben allemaal eens nood aan ontspanning. De winterdagen zijn heel kort, met weinig daglicht. Daarom is het extra belangrijk om tijd te maken voor ontspanning in de zon. Dat kan voor de middagpauze, om een gezonde lunch te kopen (zie tip drie voor de voordelen) of na het eten (zie tip twee voor inspiratie). Op die manier krijg je zeker een deel van je dagelijkse dosis vitamine D binnen! Wat we nodig hebben om goed te kunnen functioneren, vlot na te denken en probleemoplossend te kunnen werken.
 
Werknemers die voldoende vrijheid, steun en ruimte voor ontwikkeling ervaren, hebben meer plezier in hun werk. De voorbije twee jaar hebben aangetoond dat aandacht voor mentale gezondheid onmisbaar is en bovenaan de prioriteitenlijst van elk bedrijf moet staan. Inzetten op werkplezier en aandacht voor mentale gezondheid lonen altijd. Deze kleine inspanningen zullen een groot effect hebben op het humeur van elke collega – en bijgevolg ook op het werk.

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste job je leven kan veranderen.
 

block send your CV

Verstuur je cv

Wij geloven dat er voor iedereen een passende job beschikbaar is. 

Refer a friend

Zijn je vrienden op zoek naar een job?

Verwijs je vrienden naar Hays en ontvang €250,- voor elke vriend die via ons een baan krijgt.

block meer over hays

Block volg hays op social

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op TikTok- Hays.be