IT’ers kennen hun waarde

IT'ers kennen hun waarde

IT’ers weten dat de arbeidsmarkt naar hen op zoek is en dat zien we gereflecteerd in hun verwachtingen. Die matchen met de verwachtingen van bedrijven blijkt soms een uitdaging.

IT’ers kennen hun waarde

Een trend die de IT-consultants van Hays zien, zijn de hogere eisen van IT professionals. Zij voelen duidelijk aan dat er (nog steeds) een grote vraag is naar hun expertise, en deinzen er niet voor terug om met een eisenpakket aan tafel te schuiven. Enkele veel voorkomende wensen zijn, natuurlijk, het loon, maar ook een bedrijfswagen en thuiswerken vinden steeds meer hun ingang.

Kleinere taart

Er valt evenwel een belangrijke kanttekening bij te maken – eentje die IT'ers best niet uit het oog verliezen: een terugval in het aantal beschikbare jobs. Bedrijven kiezen momenteel voor een rekruteringsstop of zoeken intern naar de juiste profielen.

Dat betekent dat de taart voor IT-kandidaten kleiner wordt, terwijl hun eisen wel hoog blijven. Werkzoekenden moeten zeker niet genoegen nemen met minder, maar de kans dat er een compromis gemaakt moet worden, is wel groter. Werkgevers houden dat wensenpakket best ook in het achterhoofd.

Wat willen IT'ers?

Hays deed een onderzoek naar de wensen van werknemers doorheen allerlei sectoren. Wanneer ze naar IT-profielen keken, sprongen er enkele wensen bovenuit:

 1. Loon
  Loon is erg belangrijk, maar net iets minder dan in andere sectoren. Het staat wel nog steeds met stip bovenaan het lijstje: 66% van de ondervraagden verwacht meer loon bij een nieuwe job. Bekijk de salarisgids voor IT professionals.

   
 2. Werkcultuur
  Werkcultuur wordt ook aangegeven als een doorslaggevende factor. Bijna 60% van de ondervraagden zou zelfs akkoord gaat met een iets lager loon indien de werkcultuur dat compenseert.

   
 3. Carrièrekansen
  Meer dan 80% geeft aan dat carrièrekansen belangrijk zijn, aangezien ze enorm ambitieus zijn.

   
 4. Training
  Bijna de helft van de ondervraagden zou een jobaanbieding weigeren wanneer er geen trainingen of opleidingsmogelijkheden beschikbaar zijn.

Matchen

De cijfers hierboven zijn natuurlijk een tendens, maar ook in de praktijk zien we dit terugkomen. Met bovenstaande conclusies in het achterhoofd, is het belangrijk dat zowel kandidaten als klanten goed nadenken over wat ze van de andere partij verwachten.

Een rekruteringsbureau kan in dat proces van enorm toegevoegde waarde zijn – bij wijze van bemiddelaar en voor een gezonde dosis ‘managing expectations’. De recruitment consultants bij Hays kennen hun sector door en door en kunnen dus perfect inschatten wat de mogelijkheden zijn. Het zou immers jammer zijn mocht u de ideale job of kandidaat mislopen door ruis op de lijn wanneer het over het aanbod gaat!

Contractors

Binnen IT zijn er steevast ook veel freelancers of contractors te vinden. Zij zijn vaak gegeerd voor specifieke projecten die binnen een bepaalde tijd afgewerkt moeten worden, of om (tijdelijk) een bepaald soort vaardigheid in het bedrijf te introduceren. Hun wensen zijn anders dan die van vaste werknemers, bijvoorbeeld omdat ze niet meteen van plan zijn ‘lang’ bij hetzelfde bedrijf te blijven. Toch zijn er bepaalde zaken die u best in het achterhoofd houdt:

 • Een degelijke on- en offboarding is ook voor contractors belangrijk. De onboarding is van belang om hen deel van het team te doen voelen, want ook al zijn ze er slechts tijdelijk, ze moeten wel samenwerken met uw vaste medewerkers. Een goede offboarding is dan weer belangrijk voor een contractor om feedback te krijgen (en te geven) op het geleverde werk én om te garanderen dat hij/zij tevreden vertrekt en uw bedrijf aanraadt bij collega-freelancers die nog een rol zoeken.
   
 • Een beetje toekomstperspectief is altijd aangenaam. Geef wat inzicht in mogelijke toekomstige projecten waarvoor de freelancer in aanmerking kan komen.
   
 • Aangezien een contractor voor een bepaald project en/of voor een bepaalde tijd voor u zal werken, is het belangrijk om hem/haar een realistische inschatting te geven van het werk en de deadlines. Het is alleen maar frustrerend voor beide partijen, wanneer er onrealistische deadlines vastgelegd zijn.
   
 • Freelancers mogen dan nog na een bepaalde tijd opnieuw vertrekken, dat mag u niet tegenhouden om hen volledig onder te dompelen in de werkcultuur. Beschouw hen als een echt deel van het team, want dat zijn ze uiteindelijk ook!

recruiting now widget

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen. Meld vrijblijvend uw vacature aan.

Registreer vrijblijvend uw vacature

sfmc contact blok

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of opmerking? Wij nemen graag contact met u op.
 •  Met het versturen van dit formulier geeft u aan op de hoogte te zijn van ons privacybeleid dat uitlegt wat wij met uw persoonsgegevens doen.
 

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Vous recrutez

Op zoek naar kandidaten?

Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen. 

Block volg hays op social

Volg ons op social

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op Youtube - Hays.be