"Eerst te aardig, dan een feeks." - Vrouwen en leiderschap

Triangle Talk: "Eerst te aardig, dan een feeks." - Vrouwen en leiderschap

 
 
Bestaat het glazen plafond nog? In Triangle Talk, een podcast van rekruteringsbedrijf Hays België, beantwoorden we die en andere vragen tijdens een gemoedelijk gesprek met bedrijfsleiders, arbeidsmarktexperts en professionals. Zoek je inspiratie om jouw bedrijf te doen groeien, of ben je zo werkloos dat zelfs je planten je zat beginnen te worden? Dan is deze podcast iets voor jou! Onze gasten geven je de nodige inzichten in alle trends, valkuilen en uitdagingen op de Belgische arbeidsmarkt. Maak je klaar om alles te leren over de moderne arbeidsmarkt, waar de enige zekerheid onzekerheid is.

Linda Alblas - van den Burg, Managing Director van Ici Paris XL BeNeLux en Tamara Vereecken, Hays EMEA Director Front Office Systems bespreken hun verhalen en uitdagingen als vrouwen in leidinggevende functies in de eerste aflevering van Triangle Talk. Lees de belangrijkste punten en de meest opmerkelijke quotes uit dit inspirerende gesprek tussen twee toonaangevende dames in het bedrijfsleven.
 

“Het Glazen Plafond is een opportuniteit voor vrouwen”

Deze eerste podcastaflevering begint met de perfecte ijsbreker: het glazen plafond. Linda begint het gesprek door ons mee te nemen door haar professionele parcours. Er was een moment in haar carrière waarop ze het gevoel had dat ze niet kon groeien in een bedrijf omdat ze een vrouw is. Dit motiveerde haar om elders kansen te zoeken. Net zoals je in 2023 nog veel bedrijven hebt waar er nog een glazen plafond is, zijn er evenveel bedrijven waar dit niet meer het geval is. Tamara is het met Linda eens en voegt eraan toe dat vrouwen het heft in eigen handen moeten nemen.
 

"Eerst te aardig, dan een feeks."

Mensen zeggen graag dat vrouwen niet strategisch genoeg zijn en dit werd ook over Linda gezegd. Daarom besloot Linda op zoek te gaan naar een uitdagende baan waar ze haar strategische vaardigheden beter kon ontwikkelen. Ze voegt eraan toe dat er een groot verschil is in hoe vrouwen en mannen over strategie spreken. Linda houdt er niet van wanneer mensen te veel rond de pot draaien; ze houdt de dingen liever direct en praktisch. “Voordat ik een leidinggevende functie had, was ik te lief. Nu ik benoemd ben, ben ik opeens een feeks”, voegt Linda toe aan de vooroordelen waarmee ze te maken heeft gehad in haar carrière. 
 

“Kies een bedrijf met het juiste DNA en een cultuur die bij je past”

Volgens Linda is een van de bepalende factoren of je je baan leuk vindt en of je er echt gelukkig van wordt, of je in de bedrijfscultuur past en of het DNA van het bedrijf overeenkomt met het jouwe. Tamara adviseert om tijdens het sollicitatieproces volledig open en eerlijk te zijn. Dit komt zowel jezelf als het bedrijf ten goede. Kies een omgeving waar je blij van wordt en die past bij je ambities en persoonlijkheid. Voor bedrijven zegt Tamara dat daden meer zeggen dan woorden. Je werknemers moeten volgens de waarden leven die je promoot en waar je voor staat. Een netwerk hebben waar je op kunt rekenen op je werk en in je privéleven zijn even belangrijk.
 

“De media moeten de manier waarop ze leidinggevende vrouwen presenteren grondig herzien”

Met een verleden in de mediasector, zegt Tamara dat media een belangrijke rol spelen in dit onderwerp van vrouwen in leidinggevende functies. Het zou niet uit mogen maken of de persoon aan het hoofd van een groot bedrijf een man of een vrouw is. "IT vrouw van het jaar" zou "IT leider van het jaar" moeten zijn, geslacht speelt geen rol in deze titel. De nadruk moet liggen op de prestatie en niet op het geslacht van de persoon.
 

“De glazen klif is een zeer ingewikkelde term”

Volgens Linda kun je op twee manieren naar de glazen klif kijken. Je kan het zien in de officiële definitie die luidt als "gebruikt met betrekking tot een situatie waarin een vrouw of iemand van een minderheidsgroep opklimt naar een leidinggevende functie in moeilijke omstandigheden waar het risico op mislukking groot is". Je kunt het ook zien als een kans om ervaring op te doen en te groeien. Tamara voegt eraan toe dat je in dit soort situaties naar jezelf moet kijken en je gevoel moet volgen. Het heeft minder te maken met man of vrouw zijn, en meer met jou als persoon.
 

“We moeten accepteren dat we het oneens zijn wanneer het gaat om gender quota”

Het onderwerp genderquota is misschien het enige onderwerp waarover deze twee toonaangevende dames van mening verschillen. Tamara is gedeeltelijk pro quota omdat ze bedrijven dwingen in de spiegel te kijken en hun praktijken te analyseren. Maar het zou geen bedrijfsdoel moeten zijn; het vinden van de juiste persoon voor de functie is belangrijker. Linda voegt eraan toe dat het beter is een job te krijgen omdat je een vrouw bent, dan de job niet te krijgen om diezelfde reden. Als je geen vrouw kunt vinden voor de job, moet je beter zoeken!
 
Als je deze samenvatting leuk vond, kun je de volledige aflevering hier beluisteren. Abonneer je op Hays Triangle Talk op Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify voor meer inspirerende verhalen. Vergeet niet om een review achter te laten!
 
Blijf in contact met ons op LinkedIn, Instagram en Facebook en als je iemand kent die deze aflevering leuk zou vinden, deel ze dan via sociale media.
 
 

Benedicte Mbayi

Content Marketeer Hays Belgium
 

block ik heb vacature

Op zoek naar kandidaten?

Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen. 

block onderzoek en inspiratie

Onderzoek & Inspiratie

De wereld van werk versterken begint met het delen van kennis.

block meer over hays

Block volg hays op social

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op TikTok- Hays.be