Van thuiswerken weer terug naar kantoor

Van thuiswerken weer terug naar kantoor

Heeft u ooit filmbeelden gezien van astronauten die naar de aarde terugkeerden en uit hun capsules kwamen? Hun benen zijn wiebelig en ze worden meestal geholpen door een team op de grond. Meestal hebben ze echter een glimlach op hun gezicht, opgelucht dat ze weer op vaste grond staan.


Leestijd: 4½ minuut | Door: Gordon Tinline - Business Psychologist 

Als we de lockdown verlaten en terugkeren naar onze eigen versie van het volgende tijdperk van werk, zullen we ons dan als deze astronauten voelen? Gedesoriënteerd en zwak, en moeite om weer een stevige basis te vinden? Misschien niet zo extreem, maar de overeenkomst is niet helemaal vergezocht.

In sommige opzichten kan de periode waarin we niet vaak op onze gebruikelijke werkplekken waren, afgezonderd van collega's en vrienden, hebben gevoeld alsof we in een ruimtestation ver weg waren, los van ons vorige leven. Bovendien keren we waarschijnlijk niet meer terug naar hoe het was vóór COVID-19. Interessant is dat drie astronauten die onlangs terugkwamen van maanden in het International Space Staion, het gevoel hadden dat ze waren teruggekeerd naar een andere planeet!
 

3 belangrijke aspecten wanneer we van thuiswerken weer terug naar kantoor gaan

In veel landen vinden versoepelingen plaats. Hoe kunt u zich voorbereiden op het ‘van thuiswerken weer naar kantoor gaan’ en hoe past u zich aan aan dit nieuwe tijdperk van werk? Er zijn drie overlappende gebieden waarvan ik denk dat het de moeite waard is om op te focussen:
 

1. Hoe kunt u uw lichamelijk gezondheid op peil houden of verbeteren?

Heeft u meer of minder gesport tijdens de lockdown? Hoe is uw voeding geweest?  Heeft u net iets te vaak een wijntje gedronken? Sommige onderzoekers zijn van mening dat we al enige tijd een minder dramatische of zichtbare pandemie meemaken dan COVID-19, namelijk één van lichamelijke inactiviteit.

Veel mensen lijken hun sportniveau te hebben verhoogd tijdens de lockdown. Er is echter een hypothese dat de reeds actieve mensen actiever zijn geworden en de minder actieve mensen meer inactief.

Een systematische toets van een paar jaar geleden, die keek naar de neurologische beloningen van lichaamsbeweging, suggereerde dat regelmatige lichaamsbeweging de neiging heeft om zijn eigen beloning te worden en als gevolg daarvan waarschijnlijk als een gewoonte zal worden volgehouden.  Het sloot echter de mogelijkheid niet uit dat voor de minder actieven, niet sporten een neurologische beloningen opleverde. Met andere woorden, de gedachte aan de pijn of moeite die het kost zou sterker zijn dan het genot van sporten maar als dit genot eenmaal frequenter wordt, is de pijn minder erg.

Dus, als u tijdens de lockdown meer hebt gesport, zou u het makkelijker moeten vinden om het vol te houden, dan iemand die net begint. Als u meer wilt gaan bewegen is korte maar frequente sessies inbouwen in uw werkdag waarschijnlijk de sleutel.

Een tip is om lichaamsbeweging te koppelen aan iets wat u al gewend bent te doen. Doe bijvoorbeeld vijf Jumping Jacks na het poetsen van uw tanden, of ga na elke vergadering even 10 minuten buiten wandelen. Dit lijkt misschien vreemd, maar door een associatie te vormen met gedrag dat al automatisch of diepgeworteld is in onze dagelijkse rituelen, zal de gekoppelde oefening in de loop dan de tijd ook een gewoonte worden.
 

2. Hoe heeft de pandemie u geestelijk beïnvloed en hoe kunt u hier mee omgaan?

Er is weinig twijfel dat het behouden van geestelijke gezondheid voor veel mensen een uitdaging was tijdens de pandemie. Dus, nu met de versoepelingen, hoe kunnen we onze geestelijke gezondheid proberen te verbeteren?

De vijf manieren waarop Mind (de Britse liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheid) de nadruk legt, zijn de moeite waard om op te focussen in de voorbereiding op het ‘van thuiswerken weer terug naar kantoor’ gaan:

1. Leer - wat heeft u geleerd van de lockdown dat u kunt voortzetten wanneer de beperkingen worden versoepeld?

2. Verbind - welke mogelijkheden heeft u nu om opnieuw contact te maken met mensen die belangrijk voor u zijn?

3. Let op - kunt u bewuster in het leven staan? Bijvoorbeeld, wanneer u buiten in de natuur bent, concentreert u zich dan echt op wat u met al uw zintuigen ervaart? En als u met collega's praat, luistert u dan werkelijk goed naar wat ze zeggen?

4. Geef - vriendelijk zijn voor anderen en genereus met je tijd en aandacht omgaan, levert een aanzienlijke belong op voor uw eigen geestelijke gezondheid. Hoe kunt dingen zoals dit integreren in uw gedrag en hoe u uw tijd besteedt?

5. Actief blijven, wat ik hierboven al heb besproken.
 

3. Hoe kunt u uw productiviteit en prestaties verbeteren?

In plaats van zo snel mogelijk terug te keren naar ons oude gedrag, zijn er misschien wel dingen waar we tijdens de pandemie toe gedwongen zijn geweest, maar die we kunnen blijven toepassen.

Misschien kunnen videogesprekken ingezet blijven worden; is dit niet veel efficiënter en tijdbesparend? Misschien heeft u meer tijd gevonden om na te denken over uw prioriteiten en zingeving op het gebied van werk en de rest van uw leven en heeft het doorbrengen van meer tijd met uw naaste familie u doen inzien hoe belangrijk het is om dit in stand te houden als we weer meer tijd buitenshuis doorbrengen.

Het is nuttig om na te denken over wat u wilt behouden, maar alleen met een actieve planning zal dit worden omgezet in actie. Dit kan op individueel of op teamniveau gebeuren. Een manier om deze reflecties vast te leggen en om te zetten in praktische acties is door een ‘terug naar kantoor’-plan te maken.
 

Hoe maakt u een ‘Back to the office’ plan?

Nu de beperkingen minder worden, en wij binnenkort misschien weer naar kantoor gaan, hoe kunnen we dan onze lessen vastleggen en ons werkleven verbeteren? Ik stel het volgende voor:

1. Stel een tijdsbestek in voor het implementeren van het leerproces. Een goed uitgangspunt zou zijn om te bepalen wat u in de eerste twee weken na terugkomst wilt bereiken.

2. Bespreek met teamleden en collega’s welke lessen jullie van de lockdown hebben geleerd, wat u wilt veranderen en wat je zeker zou willen behouden.

3. Gebruik de drie hierboven genoemde gebieden als leidraad voor het identificeren van acties om de fysieke en mentale gezondheid, de productiviteit en de werkprestaties te behouden of te verbeteren.

4. Evalueer regelmatig de doorgevoerde veranderingen en pas ze zo nodig aan om te voldoen aan de realiteit van het ‘nieuwe werken’.

Niemand van ons had COVID-19 gewenst. Echter, zoals bij veel tegenslagen in het leven, kunnen we ervan leren en onze individuele en collectieve veerkracht opbouwen. Dit zal waarschijnlijk gebeuren als we actief nadenken en plannen maken op basis van onze individuele en gedeelde ervaringen.

Blijft u liever thuiswerken dan weer terug naar kantoor gaan? Lees dan deze tips om dit met uw werkgever te bespreken.

sfmc contact blok

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag of opmerking of kan u hulp gebruiken bij het rekruteren? Wij nemen graag contact met u op.
  •  Met het versturen van dit formulier geeft u aan op de hoogte te zijn van ons privacybeleid dat uitlegt wat wij met uw persoonsgegevens doen.
 

block ik heb vacature

Op zoek naar kandidaten?

Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen. 

Block volg hays op social

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op TikTok- Hays.be