Vijf stappen om de beste internationale stages te vinden in 2023

Vijf stappen om de beste internationale stages te vinden in 2023

 
Stages zijn een belangrijke eerste stap voor jonge mensen in de professionele wereld. Je carrière starten met een internationale stage is een echte droom voor meeste studenten. Deze unieke ervaring kan veel deuren openen, zowel in je professionele als in je persoonlijke leven. Met een goede planning haal je het meeste uit je ervaring en doe je nieuwe vaardigheden en connecties op die je nodig hebt voor een succesvolle carrière.
 
Hier zijn de vijf stappen om een internationale stage te strikken:

1.    Begin je zoektocht op tijd!

Het is niet altijd duidelijk wanneer je precies stage kan lopen (tenzij je een vaste periode krijgt vanuit school). De beste tijd voor een internationale stage is daarom sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Voordat je gaat solliciteren voor je stage, is het belangrijk om te weten dat de sollicitatieprocedure even kan duren. Sommige bedrijven nemen het hele jaar door mensen aan, maar vooral grotere bedrijven hebben vaak zomerstages waarvoor je voor een bepaalde datum moet solliciteren. Veel studenten kiezen voor een internationale zomerstage, wanneer hun academische kalender minder druk is. Als vuistregel geldt dat je minimaal 3-6 maanden voor de startdatum van je stage moet solliciteren.
 
We raden je aan om op tijd te beginnen voor een zo stressvrij mogelijke ervaring. Internationale zomerstages zijn erg populair, onze gouden tip: hoe eerder je solliciteert, hoe meer kans je maakt op een plekje!


2.    Kies de soort stage waarvoor je wilt solliciteren.

Als je op zoek gaat naar een internationale stage, is er altijd één groot probleem: geld. Waar haal je het geld vandaan om deze unieke ervaring te financieren? Een betaalde stage kan een oplossing zijn. Sommige bedrijven bieden aan om de dagelijkse transportkosten te betalen of geven je een lunchvergoeding.
 
Over geld gesproken: vergeet niet om een budget op te stellen voor deze hele ervaring. De kosten kunnen gemakkelijk oplopen wanneer je accommodatie, reiskosten, verzekeringen, eten en andere (onverwachte) kosten optelt. Zorg ervoor dat je genoeg geld spaart om deze periode te overbruggen.


3.    Kies een land en bedrijf.

Nu je bent begonnen met zoeken, hebt nagedacht over wat voor soort stage je wilt lopen en je budget hebt gepland, is het tijd voor het leuke gedeelte! In welk land wil je stagelopen of is het bedrijf belangrijker dan de locatie? Afhankelijk van welk bedrijf of land je kiest, zal je rekening moeten houden met:
 

Taal

Engels is de meest gesproken taal in grote bedrijven over heel de wereld. Dus als je Engels goed is, red je je op de meeste plaatsen wel. Een internationale stage is ook een kans om een andere taal te leren of te oefenen. Grijp deze kans om jezelf volledig onder te dompelen in een nieuwe cultuur en taal om je net als een echte local te voelen.


Visum

Zorg ervoor dat je je goed informeert over de visumvereisten voor je gewenste bestemming, zodat je legaal het land kunt binnenkomen en er probleemloos kunt verblijven. Neem contact op met het secretariaat van je school of ga naar de website van de ambassade van het betreffende land voor meer informatie.


4.    Hulp nodig? Gebruik LinkedIn en job sites of bezoek carrièrebeurzen en maak gebruik van hulpmiddelen op school.

Als je niet echt weet voor welk bedrijf je stage wilt lopen, kan je verschillende bronnen gebruiken om inspiratie op te doen. Job sites, LinkedIn en zelfs je persoonlijke netwerk kunnen je helpen om de ideale internationale stage te vinden. Wees niet bang om rond te vragen, je weet nooit welke internationale connecties je vrienden en familie kunnen hebben!
 
Vind je niets online of in je eigen omgeving? Probeer carrièrebeurzen en meer info te vragen op school. Meestal hebben scholen samenwerkingen met verschillende bedrijven en internationale programma's voor studenten om in het buitenland stage te lopen, dus kijk daar zeker eens naar. Carrièrebeurzen zijn een leuke en interactieve manier om meer informatie te krijgen over buitenlandse stages. De verschillende stands hebben meestal veel brochures en studenten die hun persoonlijke ervaringen met je willen delen.


5.    Tijd om te solliciteren! Update je cv en motivatiebrief.

Je cv speelt een belangrijke rol bij het al dan niet in aanmerking komen voor een stage. Neem de tijd om je cv zorgvuldig up te daten. Zorg ervoor dat het professioneel is en volledig met relevante ervaring en cursussen, zodat je je kunt onderscheiden van andere kandidaten. Je kunt je persoonlijkheid laten zien door te spelen met de opmaak van je cv en het wat creatiever te maken.
 
Overweeg ook om iemand anders naar je cv te laten kijken om te controleren op grammatica, spelling en andere zaken die je misschien over het hoofd hebt gezien. Hoe meer stages je aanvraagt, hoe groter je kans is om er een in de wacht te slepen.

De beste internationale stage vinden vraagt om zorgvuldige planning, dus begin vroeg met je zoektocht en gebruik hulpmiddelen zoals LinkedIn en job sites om de buitenlandse stage van je dromen te vinden! Met een goede planning, een beetje creativiteit en veel vastberadenheid ben je goed op weg naar een onvergetelijke ervaring die je toekomst vorm zal geven. Bon voyage!
 

Benedicte Mbayi

Content Marketeer Hays Belgium
 

block cv template

Een gratis cv template

We hebben een gratis cv template voor jou beschikbaar.

block vind je nieuwe job

Vind je nieuwe job

Vind perm jobs
Vind contracting jobs
Vind flexibele jobs
Vacatures in Gent
Vacatures in Brussel
Vacatures in Antwerpen
Stuur ons jouw cv
 

block NL podcast FR/EN blog

 
In onze podcast Triangle Talk gaan we in gesprek met bedrijfsleiders, arbeidsmarktexperts en professionals rond trends, valkuilen en uitdagingen op de Belgische arbeidsmarkt.
 

Block volg hays op social

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op TikTok- Hays.be