Telewerken en wellbeing

Telewerken en wellbeing
7 tips voor een goed balans

Werken vanuit huis kan wat uitdagingen opleveren, zeker voor diegenen die dit nog niet eerder hebben gedaan. Heb je tijdens telewerken genoeg aandacht voor je wellbeing? Wij geven 7 tips voor een goede balans. 

Telewerken & wellbeing - Hays.be
 
Sommigen ervaren telewerken als afgezonderd en eenzaam. Om mentaal en fysiek gezond te blijven en tegelijkertijd productief en effectief, is het essentieel om aandacht te besteden aan je welzijn. 
 

Tips voor een goede balans tussen telewerken & wellbeing

1. Houd vast aan je routine

Probeer met telewerken zoveel als mogelijk vast te houden aan je normale dagelijkse routine. Sta op, kleed je aan en ga op tijd achter je bureau zitten zodat je door je e-mails kunt gaan en je taken voor de dag kunt bepalen.

Aan het einde van de werkdag log je uit en richt je je aandacht op niet werkgerelateerde zaken. Zo voorkom je het gevoel dat je opgebrand raakt.
 

2. Creëer een speciale werkplek

Wanneer je thuis geen aparte kamer hebt om te werken, probeer dan alsnog een ruimte in te richten die bestemd is om te werken. Houd deze plek vrij van rommel en andere afleidingen. Ook indien je telewerkt met kinderen, is het goed om een ruimte te hebben zonder 'kinderspullen' om je heen.

Wanneer je jezelf disciplineert om alleen in deze ruimte te werken, zal het eenvoudiger worden om de focus te behouden en toch te genieten van je tijd in andere delen van het huis.
 

3. Wees een telewerker, maar geen alleenwerker

Communicatie de sleutel tot succesvol telewerken.

Bedenk wat je nodig hebt om te kunnen communiceren met collega’s (bijvoorbeeld Whatsapp Web, Skype for Business of Fuze), maar houd het bij één of twee verschillende platformen, waarbij video-bellen echt een toegevoegde waarde heeft.

Het is belangrijk contact te zoeken, en dit hoeft niet altijd over werk te gaan. Zeg online even goedemorgen of drink virtueel een kop koffie met elkaar.
 

4. Praat face-to-face wanneer mogelijk

Zoals hierboven al even kort genoemd: communiceer wanneer mogelijk via video.
 
Face-to-face gesprekken zijn persoonlijker dan conference calls en zullen je meer betrokken laten voelen bij je collega’s. Je zal zien dat het een teamgevoel creëert.

Vergeet niet om je gepast aan te kleden en houd de achtergrond neutraal.
 

5. Het is prima om pauze te nemen

In tegenstelling tot thuiswerken, zal je op kantoor eerder ongemerkt een pauze nemen, om bijvoorbeeld even met een collega te kletsen of om te lunchen.

Werken vanuit huis betekent dat je proactiever een paar momenten voor jezelf moet nemen. Ga buiten een wandeling maken, maak een lekkere maaltijd voor jezelf of neem even de tijd om een vriend of vriendin te bellen. 

Korte pauzes helpen om de focus weer op werk te richten en uiteindelijk draagt dit bij aan jouw productiviteit en welbeing.
 

6. Houd je fysieke gezondheid op peil

Gezond eten, genoeg slapen en bewegen zijn de pilaren van een goede fysieke gezondheid. Deze mogen niet worden genegeerd omdat je nu telewerkt. 

Waarschijnlijk heb je meer tijd overdag, omdat je nu geen reistijd meer hebt. Besteed deze bijvoorbeeld aan je fysieke gezondheid. Dit heeft een positief effect op jouw productiviteit en welbeing.
 

7. Neem een moment om te reflecteren

Het is zeer de moeite waard om aan het einde van de dag even stil te staan bij wat je die dag hebt bereikt. Jezelf herinneren aan de successen en hoogtepunten helpt om een positieve kijk op je werk te behouden.

Het kan moeilijk zijn om je aan te passen aan telewerken. Echter, als je een aantal proactieve stappen kunt nemen om voor je wellbeing te zorgen, houd je je moreel hoog en blijf je productief aan het werk.
 
Meer tips voor thuiswerken

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Block volg hays op social

Volg ons op social

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op Youtube - Hays.be