Thuis werken met kinderen

Thuis werken met kinderen

Wat kunnen thuiswerkende ouders doen om hun kinderen bezig en blij te houden, maar tegelijkertijd ook hun eigen werk naar voldoening uit te voeren? Werk je thuis, zonder kinderen? Ook dan hebben wij nuttige tips.

Thuis werken met kinderen - Hays.be
 
Wij vroegen ouders die bij ons werken, hoe zij omgaan met thuis werken met kinderen en toch productief blijven. Zij delen graag hun tips.
 

6 tips voor thuiswerken met kinderen

1. Maak een familie schema

Een veelgehoord advies is om een familie-tijdschema te maken. 

Idealiter zal het schema een volle dag beslaan, vanaf het moment dat je opstaat tot wanneer je naar bed gaat. Neem werkuren, lunchtijd en pauzes erin op. 

Probeer jouw werk af te stemmen op de typische routines van je kinderen. Bijvoorbeeld; voor ouders met jonge kinderen zal het praktischer zijn om calls te plannen op momenten dat hun kinderen slapen of bezig zijn met hun huiswerk. 

Wanneer er meerdere werkende volwassenen zijn in een huishouden, kan je samen afspreken wie welk stukje tijd 'bezit', zodat diegene op dat moment zonder enige afleiding aan het werk kan gaan.
 

2. Maak afspraken met je manager over je werktijden

Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen zal je jouw werktijden wellicht enigszins moeten aanpassen. De meeste leidinggevenden willen uiteraard dat de zaken zoveel mogelijk doorgaan, tegelijkertijd zullen zij zich, gezien de huidige situatie, begripvol opstellen en tegemoetkomen aan redelijke verzoeken.
 

3. Houd vast aan routine

Een andere tip voor thuis werken met kinderen, die veel gegeven wordt, is: probeer niet af te wijken van het schema dat je hebt opgesteld.

Je wil dat je kinderen zich snel aan de omstandigheden aanpassen, en routine is hierbij van essentieel belang. Daarnaast is het een goede manier om hen te helpen begrijpen dat zij – wanneer mogelijk – op gezette tijden moeten proberen hun ouders niet te storen bij het werk.
 

4. Houd je kinderen bezig

Voor thuiswerkende ouders kan het nuttig zijn om spelletjes en activiteiten te plannen zodat je kinderen zich niet vervelen.

Overweeg activiteiten als kunstprojecten, leer- en onderzoekstaken, tuinieren of sporten. Geef oudere kinderen een aantal extra verantwoordelijkheden, zoals voor hun jongere broers of zussen zorgen of misschien de leiding te nemen over bepaalde maaltijden.

Het is natuurlijk belangrijk om hen voor dit gedrag te belonen, dus overweeg om bijvoorbeeld de gebruikelijke bedtijd te verlaten, hun zakgeld te verhogen of andere voordelen die je passend vindt.
 

5. Richt je werkplek in

Voor veel ouders die thuis werken met kinderen is het idee om in huis een ruimte te creëren die alleen voor volwassenen is, een onrealistische gedachte. Probeer echter – als jouw kinderen wat ouder zijn – een werkruimte vrij te maken waar geen spullen van de kinderen zijn.

Op die manier kan je eenvoudiger werk en 'een ouder zijn' gescheiden houden, en beiden voor een bepaalde tijd de volledige aandacht geven.
 

6. Verwacht het onverwachte

Van veel ouders horen wij dat dingen niet gaan zoals gepland. Maar realiseer dat dit niet altijd erg is.

Raak niet gespannen wanneer jouw kind een conference call onderbreekt of wanneer je een meeting op het laatste moment moet verplaatsen omdat één van je kinderen zichzelf heeft bezeerd. Die dingen gebeuren, en in de onzekere periode die nu gaande is, zullen de meeste collega’s of klanten begripvol zijn.
 

Kinderen genieten van thuiswerkende ouders

Veel mensen kunnen thuis werken met kinderen als stressvol ervaren. Probeer toch te genieten van deze tijd samen en maak er iets leuks van. Want vergeet niet, er is een grote kans dat jouw kinderen verheugd zijn om zoveel tijd met je door te brengen!
 
Meer tips voor thuiswerksituaties

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Block volg hays op social

Volg ons op social

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op Youtube - Hays.be