Het sollicitatiegesprek

Tips sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegespek. Dit is een beslissende stap die je goed moet voorbereiden om het maximum eruit te halen. Hoe beter je bent voorbereid, hoe meer ontspannen je het sollicitatiegesprek in gaat.

Tips sollicitatiegesprek - Hays.be

Hier zijn alvast enkele tips die je kunnen helpen om een goeie indruk te maken op de persoon die je zal ontmoeten.

10 tips voor je sollicitatiegesprek

1. Zorg voor een professionele outfit

De kledij die je draagt bij je sollicitatiegespek moet aangepast zijn aan de functie waarvoor je solliciteert, en ook aan de bedrijfscultuur. Ga je op gesprek via ons, aarzel dan niet om meer informatie te vragen aan je Hays consultant.

2. Wees op tijd op je afspraak

Zorg dat je de afspraakbevestiging binnen handbereik hebt, op je mobiel of geprint. Op deze bevestiging vind je namelijk het telefoonnummer van de persoon waarmee je een afspraak hebt en kan je dus zeker verwittigen als je vertraging zou hebben.

Ga je via ons op sollicitatiegesprek, verwittig in dat geval dan ook zeker je Hays consultant, die indien nodig, onmiddellijk een nieuwe afspraak kan vastleggen.

3. Neem je cv mee

Zorg ervoor dat je altijd een kopie van je cv op zak hebt als je op job interview gaat.

4. Bereid je voor 

Lees voor het gesprek de vacature nog eens goed door en neem een kijkje op de website van het bedrijf, zodat je al wat voorkennis hebt over het bedrijf en dit ook kan vermelden tijdens je gesprek.

5. Smile

Op een gesprek is de eerste indruk heel bepalend. oor te glimlachen zorg je onmiddellijk voor een ontspannen, aangename sfeer die uitnodigt tot gesprek.

6. Toon je toegevoegde waarde

Toon tijdens het sollicitatiegesprek aan hoe jouw ervaring waardevol kan zijn voor het bedrijf. Je kan je hiervoor baseren op de vacaturebeschrijving.

7. Wees realistisch

Wees transparant en realistisch over je huidig salaris en je salarisverwachtingen. Als je overdrijft en te veeleisend bent, zal je de job heel waarschijnlijk niet kunnen binnenhalen.

8. Verkoop jezelf, maar overdrijf niet!

Aarzel niet om je succesverhalen en je resultaten te gebruiken om je contactpersoon ervan te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de job. Kijk je contactpersoon ook aan.
Ook al ben je nerveus, het is belangrijk om je contactpersoon telkens aan te kijken als er gesproken wordt. Zo toon je oprechte interesse in het gesprek.

9. Toon dat je interesse hebt in de job

Stel vragen over de job, over het bedrijf, over je toekomstige collega’s. Zo toon je dat je oprecht geïnteresseerd bent en kan je ook nagaan of de job geschikt is voor jou.

Vraag aan het eind van het interview telkens naar de volgende stap.  Wanneer kan je feedback verwachten, mag je zelf contact opnemen voor feedback? 

Voor een interimaris
Toon aan dat het bedrijf op jou kan rekenen tot het einde van de opdracht en dat je betrouwbaar bent.

Voor een vaste werknemer
Toon aan dat je interesse hebt in eventuele doorgroeimogelijkheden. Dit geeft namelijk aan dat je graag op lange termijn bij de werkgever wilt werken.

10. Wees overtuigd van je eigen kunnen

Start en beëindig elk sollicitatiegesprek met een stevige handdruk. Wees overtuigd van je eigen kunnen.

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Why us Right Hand box

Block volg hays op social

Volg ons op social

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op Youtube - Hays.be