Zo vermijd je overwerken tijdens de lockdown

Vermijd overwerken tijdens de lockdown

Door de coronacrisis zit ongeveer 20% van de wereldbevolking in lockdown, en het lijkt erop dat dit aantal nog gaat groeien. Met ‘lockdown’ bedoel ik dat we in ons huis moeten blijven, tenzij voor essentiële redenen. Op die manier vervelen veel van ons zich, en maken we ons zorgen over onszelf en mensen die belangrijk zijn voor ons.

Leestijd: 6 minuten | Door: Robby Vanuxem - Managing Director Hays

Een ander effect op veel van ons is een groter verlangen om gezien te worden om productief te zijn en een meerwaarde te bieden aan onze werkgever, en dat op een moment waarop we niet fysiek op kantoor zijn.
 

Werkuren kennen een piek sinds het begin van de crisis

Met andere woorden, je kan gemakkelijk een paar uur overwerken tijdens deze moeilijke periode. De situatie kan zelfs lastiger zijn voor ouders die nu thuis zitten met de kinderen, want zij zijn meer geneigd om ’s avonds te werken om niet achterop te raken. En ja, volgens NordVPN zijn werkuren sterk gestegen sinds het begin van de corona-uitbraak. Werknemers in de VS werken zo gemiddeld drie uur langer, terwijl werkdagen in het VK, Frankrijk, Spanje en Canada telkens twee uur langer werden.

Helaas heeft overwerken niet enkel een negatieve impact op onze mentale gezondheid, die nu al onder druk komt te staan, maar het vermindert ook productiviteit. De combinatie van stress en overwerken kan je zelfs je afweersysteem verzwakken, wat je absoluut niet wil tijdens een pandemie. Onderzoek van de American Psychological Association (APA) heeft deze link tussen stress en het afweersysteem gemaakt. Een andere studie van 2005 van de APA ontdekte dat sociale isolatie het afweersysteem ook verzwakt. Logisch dat dit een bron van zorgen is voor thuiswerkers. 
 

Vermijd overwerken - 10 tips

Dit gezegd zijnde, hier zijn enkele tips om overwerken te vermijden nu de corona-uitbraak verdergaat:
 

1. Trek grenzen

Als je de ruimte hebt, gebruik dan een plek in je huis specifiek voor werk, met een studeerplek, bureau, bureaustoel en goede verlichting. Geef ook het begin en einde van je ‘kantooruren’ duidelijk door aan je medebewoners. Tijd afbakenen en dit met je collega’s delen helpt ook om gezonde werkpatronen in je team te bevorderen.

Maatregelen zoals deze zijn erg belangrijk wanneer je een duidelijke grens tussen je werk- en privétijd wil trekken. Op zijn beurt zorgt dat ervoor dat je motivatie niet verzwakt in het midden van je werkdag. Gefocust en afleidingsvrij blijven tijdens thuiswerk kan vooral lastig zijn voor mensen met kinderen.

Als je jezelf hierin herkent, probeer dan momenten te plannen wanneer je medebewoners voor de kinderen kunnen zorgen, en zorg voor activiteiten voor de kinderen voor wanneer je in een conference call zit.
 

2. Focus elke dag op de taken die nú van belang zijn

Denk duidelijk aan wat je prioriteiten en focuspunten kunnen en moeten zijn op dit moment. Beslis aan het begin van de werkdag welke hoofdtaken je vandaag wil afronden. Focus op deze taken en bespreek ze met je team, maar zorg dat ze realistisch zijn. Moedig je collega’s aan om hetzelfde te doen.

Zo werken jullie allemaal samen naar hetzelfde doel en concentreren jullie zich op de juiste zaken. Op die manier ben je ook zo productief als mogelijk, waardoor je je voldaner voelt aan het einde van de dag, je gemakkelijker uitlogt, en meer geniet van je avond.
 

3. Durf ‘nee’ te zeggen indien nodig

In deze tijden van verandering kunnen je prioriteiten en focuspunten van dag tot dag veranderen. Daarom moet je het zelfvertrouwen en de overtuiging hebben om ‘nee’ te zeggen tegen taken die jou of je bedrijf niet vooruithelpen en die je niet doen bereiken wat nu belangrijk is.

Chronische overwerkers zijn vaak ‘people pleasers’, dus je moet leren om ‘nee’ te zeggen wanneer een taak te overweldigend kan zijn of simpelweg geen prioriteit is. Als een extra taak écht moet worden opgenomen, probeer dan realistisch te zijn over wat je kan doen in de tijd die je hebt, en stel misschien een gedeeltelijke oplossing voor in de tussentijd.
 

4. Informeer je medebewoners

Als je samenwoont met mensen met andere werkuren dan de jouwe, die het huis zelfs tijdens de lockdown moeten verlaten, of die nu niet aan het werk zijn, kunnen misverstanden snel voorkomen.

Thuiswerken betekent niet dat je tijdens je werkdag naar de winkel kan gaan voor je medebewoners, met hen kletsen over hun laatste online date, dat ongemakkelijke gesprek voeren met je verhuurder, of een levering kan aannemen. Het is dus belangrijk om je medebewoners te laten weten waaraan en wanneer je gaat werken. Zo blijf je verantwoordelijk én kunnen zij jouw tijd respecteren. 
 

5. Minimaliseer afleidingen

Een andere tip om overwerken te vookomen is het minimaliseren van afleiding.

Als je door Covid-19 voor het eerst thuis moet blijven, of als je (bijna) nooit op een negen-tot-vijfbasis hebt gewerkt, kan je gemakkelijk afgeleid worden door sociale media of nieuwsberichten.

De kwaliteit van je werk gaat vooruit als je slechts focust op één ding. Dus in plaats van enkel op wilskracht te vertrouwen, leg je telefoon wat verder weg, schakel meldingen uit of verwijder die uitzonderlijk afleidende apps. Je wil wat meer gedaan krijgen op een acht uur lange werkdag dan vier of vijf uur aan werk, want dan zou je enkele dagen langer moeten werken om bij te blijven.
 

6. Leg een lunchpauze vast

En eet niet aan je bureau! Als je kan, voorzie een ruimte ver weg van je bureau om te eten, of ga buiten voor wat frisse lucht, maar volg wel de lokale maatregelen rond social distancing. Zo kan je lunchpauze aanvoelen als een echte pauze, waardoor je je gemotiveerder voelt wanneer je na de middag verder werkt.
 
Na de werkdag:
 

7. Sluit de deur van je thuiswerkplek

Zeggen dat je van negen tot vijf werkt, is niet genoeg; je moet echt weggaan na vijf uur ’s avonds. Wees gedisciplineerd en verlaat je thuiswerkplek, en ga niet terug tot de ochtend erna!

Probeer je werk en privé niet in elkaar over te laten gaan. Het kan zeker verleidelijk zijn om laat ’s avonds een beetje extra te werken. Dat kan echter je slaappatroon in de war brengen, waardoor je de dag erna minder energie hebt. Zo breng je je productiviteit in gevaar en kan het zijn dat je achterop raakt.
 

8. Schakel werktoestellen uit en leg ze weg

Als dit niet kan, beperk jezelf dan tot één of twee keer ’s avonds je e-mails checken. Je kan best ook uitloggen bij Skype of andere gespreksapps die je op je toestel hebt. Gebruik je persoonlijke laptop (als je er een hebt) voor persoonlijke dingen zoals online shoppen.
 

9. Doe iets voor jezelf

Het is cruciaal om te begrijpen dat je niet meer aan het werk bent. Ga wandelen of joggen, als je kan, of maak je eten klaar. Doe iets gezond dat verschillend is van je werkactiviteiten, in een andere omgeving dan degene waarin je werkt. Zorg dat je hier consistent in bent, en zo wordt dat een signaal dat de werkdag erop zit. Zo trek je een duidelijke grens tussen je werk en privé.
 

10. Focus op de goede dingen

Je werkt misschien langer om niet te veel te focussen op de crisis rondom ons. Probeer in de plaats daarvan te focussen op de positieve dingen in je leven en waar je dankbaar voor bent. Bedenk ook wat je thuis kan doen dat je al even wil doen, en besteed quality time met je familie indien mogelijk. Kortom, er zijn altijd dingen die je kan doen om jezelf af te leiden en om je tijd gezond en productief te besteden tijdens deze uitbraak, in plaats van door sociale media te scrollen en je bang te laten maken door artikels of door overwerken.
 

Breng je welzijn niet in gevaar tijdens deze moeilijke periode


Je kan je al snel schuldig voelen als je thuis minder werkt dan normaal tijdens de pandemie. Uiteindelijk moet je niet pendelen, moet je misschien minder werk verrichten, en lijk je daardoor meer tijd te hebben voor ander werk. Anderzijds is er misschien net meer werk dan voordien, waardoor het lijkt alsof je onvermijdelijk meer uren bezig moet zijn. Daarnaast voelen we nu de druk om te presteren, gezien veel van ons nu nog jobs hebben en wakker liggen of we ze zullen houden of niet. Door die druk willen we misschien meer uren werken om onze positie te beschermen.

Maar het gevoel dat je meer dan ooit ‘moet’ werken is een hellend vlak waardoor je slechte gewoonten oppikt zoals overwerken of je gezondheid en welzijn in gevaar brengen terwijl je jezelf moet beschermen. Perspectief is daarom belangrijk: laat onrealistische verwachtingen los als je denkt dat je werkgever die van je heeft.

Volg simpele maar doeltreffende maatregelen zoals die hierboven en vermijd overwerken. Zo zal je jezelf beter kunnen beschermen tegen de gevaarlijke gevolgen van overwerken in deze uitdagende tijden.

Meet tips voor thuiswerken:

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Block volg hays op social

Volg ons op social

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op Youtube - Hays.be