Sollicitatiegesprek telefonisch afnemen

Een sollicitatiegesprek telefonisch afnemen

Het kan gezegd worden dat telefonische interviews een rendabele en kostenefficiënte manier zijn om een lijstje van de sterkste en interessantste kandidaten op te stellen die u kan uitnodigen voor een face-to-face gesprek. Meer nog, een sollicitatiegesprek telefonische afnemen is een goede manier om een eerste indruk van de communicatievaardigheden van de kandidaat te krijgen en om een eerste relatie te bouwen. Tenminste... als het gesprek correct wordt uitgevoerd.

Sollicitatiegesprek telefonisch afnemen - Hays.be

Dus hoe kan u de techniek voor telefonische interviews beheersen om het beste talent te vinden? 

Tips sollicitatiegesprek telefonisch afnemen

Stel de juiste vragen 

Het kan lastig zijn om de juiste vragen te kiezen voor een telefonisch interview. Sommige managers maken de fout van niet genoeg vragen te stellen, of niet de juiste, en haken dan in zonder een duidelijk idee of de kandidaat geschikt is voor een face-to-face gesprek. Andere wervingsmanagers maken dan de fout te veel vragen te stellen en zo diepgaand te werk te gaan dat er bij het face-to-face gesprek niets meer te bespreken valt. 

Denk eraan, het telefonische interview moet de stap zijn waar u beslist of de kandidaat over de kernvaardigheden beschikt die nodig zijn voor de job, en of die genoeg zijn om een face-to-face gesprek te rechtvaardigen, waar u dan de kans krijgt om meer te weten te komen. 

Stel vóór het interview uw must have criteria op aan welke voldaan moet worden om uitgenodigd te worden voor een face-to-face gesprek, en beperk uzelf tot vragen waarmee u die must haves kan uitmaken. U moet ook bedenken welke daarvan beter face-to-face worden beoordeeld dan in een telefoongesprek. Bijvoorbeeld, als het gaat om data-analyse dan moet de kandidaat een bepaald competentieniveau hebben, anders zijn ze simpelweg niet toegerust om het werk te doen en verspilt u uw eigen tijd én die van de kandidaat. Richt uw telefonische vragen op het bepalen of de kandidaat wel of niet voldoet aan deze criteria. 

Bouw een relatie op met de kandidaat 

Ja, een telefonisch interview dient vooral om te ontdekken of de kandidaat de sleutelvereisten voor de job heeft. Maar dat wil niet zeggen dat het proces een koele reeks snelle vragen moet zijn. 

Als u een warmere, persoonlijkere aanpak hanteert, voelt de kandidaat zich immers sneller op zijn/haar gemak en kan hij/zij uw vragen beter beantwoorden en u zo alle informatie geven die u nodig heeft om een geïnformeerde beslissing te maken. 

Natuurlijk is het leren kennen van de kandidaat en het opbouwen van een relatie het doel van een face-to-face interview, maar dat betekent niet dat u geen onderhoudend gesprek kan houden en een positieve sollicitatie-ervaring kan geven tijdens het telefonisch interview.

Zorg dat u 'erbij' bent 

Over de sollicitatie-ervaring gesproken, die van de kandidaat zal niet positief zijn als u afgeleid bent (en dat merkt hij/zij gegarandeerd). Dus voer het telefonische interview niet ergens onderweg, bijvoorbeeld terwijl u rijdt of tijdens lunch. Vermijd multitasken, uw e-mails checken, of andere telefoontjes tijdens het gesprek, en zorg ervoor dat u het gesprek voert in een rustige omgeving waar u niet gestoord wordt. 

Als u er niet volledig bij bent, schrikt dat niet enkel de kandidaat af, maar zo krijgt u ook niet de informatie die u nodig heeft, en in plaats van tijd te besparen met een telefonisch interview, verliest u er tijd mee. 

Sluit ongeïnteresseerde kandidaten uit 

Een sollicitatiegesprek telefonisch afnemen is ook een mooie kans om het verschil te merken tussen kandidaten die uitkijken naar deze kans, en zij voor wie het niet zo uitmaakt. 

Heeft de kandidaat de telefoon snel en professioneel opgenomen, en de moeite genomen om het gesprek te houden in een rustige omgeving? Lijkt het alsof hij/zij onderzoek heeft gedaan, of achtergrondkennis van het bedrijf heeft? Heeft hij/zij vragen voor u over de baan? Indien niet, kan het zijn dat hij/zij deze kans niet serieus genoeg neemt om zich voor te bereiden voor de eerste stap van het proces, en niet enthousiast genoeg is voor een face-to-face gesprek. 

Zorg dat het telefonische interview goed georganiseerd en gestructureerd is 

Maak 40 minuten vrij voor het telefonische interview, maar probeer het tot een halfuur te beperken en houd vast aan een structuur. Zo besteedt u uw tijd aan de telefoon nuttig zonder het gevoel te krijgen dat u of de kandidaat te snel is gegaan.  

Een voorbeeld van een goede structuur is deze: 

 • 5 minuten om uzelf, het team, de rol en de positie daarvan in het bedrijf te bespreken 
   
 • 20 minuten voor vragen en antwoorden 
   
 • 5 minuten op het einde voor vragen en om het telefoongesprek af te ronden 
   
 • 10 minuten marge 

Een goed idee is ook om bij elk telefonisch interview notities te nemen, elke kandidaat dezelfde vragen te stellen, en alle gesprekken kort na elkaar te houden om een eerlijke vergelijking te garanderen. 

Wees transparant 

Wees bij het einde van het interview duidelijk over de volgende stappen van het proces. Als u de kandidaat face-to-face wil ontmoeten, laat hem/haar dan weten wanneer de volgende stap plaatsvindt, en dat u hem/haar zal contacteren. Als u zeker bent dat u een face-to-face gesprek wil, vraag dan of hij/zij daarin geïnteresseerd is. Dit toont de kandidaat dat u uitkijkt naar een ontmoeting. 

Geef na het telefonische interview zo snel mogelijk feedback, en als u de kandidaat face-to-face wil ontmoeten, leg dan zo snel mogelijk een datum vast. Het is belangrijk om het ijzer te smeden wanneer het heet is, zeker als het gaat om een gegeerde kandidaat. 

Een sollicitatiegesprek telefonisch afnemen is een rendabele manier om een eerste indruk van de geschiktheid van een kandidaat te krijgen, en tegelijkertijd af te toetsen of deze kans bij hem/haar past. Tenminste, als u zich voorbereidt en de tijd vrijmaakt om zowel informatief als onderzoekend te zijn.

Met dit advies kan u een lijstje maken met kandidaten die het meest geschikt zijn voor een face-to-face interview, waardoor u een stap dichter staat bij het aanwerven van de perfecte persoon.

Lees hier hoe u het beste uit uw face-to-face sollicitatiegesprek kunt halen of meld vrijblijvend uw vacature aan.

Vous recrutez

Op zoek naar kandidaten?

Wij geloven dat de juiste persoon een organisatie kan veranderen. 

sfmc contact blok

Neem contact met mij op

Heeft u een vraag of opmerking? Wij nemen graag contact met u op.
 •  Met het versturen van dit formulier geeft u aan op de hoogte te zijn van ons privacybeleid dat uitlegt wat wij met uw persoonsgegevens doen.
 

Block volg hays op social

Volg ons op social

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op Youtube - Hays.be