Wat zijn geen goede sollicitatievragen om te stellen?

Wat zijn geen goede sollicitatievragen om te stellen?

Elke interviewer vindt het heerlijk om kennis te maken met een kandidaat die goede doordachte vragen heeft voorbereid om te stellen tijdens het solliciatiegesprek. Dit toont een niveau van proactiviteit en interesse in de rol. Maar let op, want sommige vragen kan je beter niet stellen.
 
Geen goede sollicitatievragen om te stellen - Hays.be
 

Sollicitatievragen die je niet moet stellen

Wat zijn geen goede sollicitatievragen en stel je dus liever niet? En waarom moet je deze vragen eigenlijk vermijden? 
 

“Hoelang gaat dit gesprek duren?”

Deze vraag lijkt op het eerste zicht onschuldig, maar door deze te stellen laat je uitschijnen dat je eigenlijk ergens beter moet zijn. Uiteraard is het mogelijk dat je een drukke agenda hebt, vooral indien je op het moment van het sollicitatiegesprek nog tewerkgesteld bent, maar met het stellen van deze vraag plaats je jezelf reeds in slecht daglicht voor het interview begonnen is.
 
Ook non-verbale signalen kunnen schadelijk zijn: naar je horloge kijken of nerveus worden wanneer het interview uitloopt.
 
Het is gemakkelijk om zo’n situatie te vermijden. Bevestig op voorhand de tijdspanne van het sollicitatiegesprek met je contactpersoon en houd je agenda vrij voor en na het gesprek.
 

Vragen waarop je het antwoord eigenlijk al zou moeten kennen

Stel jezelf niet teleur door vragen te stellen waarop je het antwoord eigenlijk al zou moeten weten. Bijvoorbeeld “Wanneer werd het bedrijf opgestart?” of “Wie is de CEO?”.
 
Bereid je in plaats daarvan voldoende voor zodat je meer diepgaande vragen kan stellen die niet meteen terug te vinden zijn op Google. “Hoe zou u de bedrijfscultuur beschrijven?” en “Is er mogelijkheid om in deze functie te groeien?” lijken daar al meer op. In de volgende paragrafen tonen we meer dergelijke voorbeelden.
 

Vragen die de woorden “Krijg ik…” bevatten

Hiermee bedoelen we vragen die verwijzen naar de voordelen en beloningen die je zou krijgen. Bijvoorbeeld:
 
  • Hoeveel vakantiedagen krijg ik?
  • Krijg ik commissie?
  • Krijg ik een loonsverhoging na x aantal maanden?
  • Krijg ik kortingen/verzekeringen/terugbetalingen?
In de lijst van ‘geen goede sollicitatievragen’ die je tijdens een sollicitatiegesprek zou kunnen stellen, spannen deze soort vragen zowat de kroon. Op deze manier geef je je interviewer meteen een fout beeld van je prioriteiten, die in dit stadium gefocust zouden moeten zijn op de functie waarvoor je op gesprek komt.
 
Wat je echter wel kan doen om meer te weten te komen over de voordelen van de job, is om deze vragen te stellen via je recruiter, die dit kan navragen bij de werkgever.
 

Vragen die de woorden “Moet ik…” bevatten

Klaarblijkelijk wil je graag duidelijkheid over het takenpakket van de job verkrijgen tijdens het interview. Stel vragen over dit onderwerp echter niet met de woorden “Zal ik … moeten”. Dit geeft blijk van een negatieve en onwillige attitude.
 
Verwoord je vragen op een meer positieve en proactieve manier, zoals “Ik vroeg me af of…ook deel uitmaakt van het takenpakket van deze job, aangezien dat iets is wat ik graag deed in mijn vorige functies.”
 

“Zijn het toffe collega’s?”

Door deze vraag te stellen, probeer je in te schatten wat voor mensen je potentiële collega’s zijn. Niets mis mee natuurlijk – dit is zelfs een belangrijke overweging – maar je kan dit op een meer professionele manier aanpakken. Realistisch gezien zal je interviewer je immers geen ander antwoord geven dan ‘ja’.
 
Probeer in plaats daarvan te vragen hoe je interviewer de bedrijfscultuur of het teamdynamisme zou beschrijven.
 

“Hoe lang zou het duren voor ik een promotie krijg?”

Het is één ding om te willen tonen dat je ambitie hebt, maar met vragen als deze riskeer je de implicatie dat je denkt aan beloningen voor enig werk verricht te hebben, en dat je niet volledig toegewijd bent aan de job. Als je in tegenstelling duidelijk kan maken dat je begrijpt dat promoties het resultaat zijn van hard werk en focus, zal dit je in beter daglicht plaatsen.
 
Stel vragen rond persoonlijke groei in deze functie, zoals “Wanneer de tijd rijp is, zou ik de mogelijkheid krijgen om mijn vaardigheden en verantwoordelijkheden uit te breiden binnen deze organisatie?”
 

Te persoonlijke vragen

De interviewer iets over zichzelf vragen is een goede zet. Let hierbij wel op dat je geen te persoonlijke vragen begint te stellen. Verwijzingen naar burgerlijke staat, leeftijd of salaris zijn echt buiten het boekje.
 
Waar je wel naar kan – en zou moeten – vragen, zijn carrière- of bedrijf-gerelateerde onderwerpen. Bijvoorbeeld: Hoe is hun rol geëvolueerd sinds ze in het bedrijf werken? Wat zijn hun favoriete aspecten van de job? Wat vinden ze leuk aan deze sector? Wat in dit bedrijf trok hen aan? Gebruik natuurlijk ten allen tijde je hoofd. Als de interviewer het gesprek zelf inzet met informeel smalltalk, zoals vragen over je weekend, mag je hier natuurlijk op ingaan zonder de grens te overschrijden. 
 

“Heb ik de job?”

Misschien ben je van mening dat dit een goede afsluiter is en dat deze vraag je interviewer volledig van jouw kunnen overtuigt, maar niet is minder waar.
 
Vraag je interviewer eerder subtiel of je nog iets moet bevestigen of verduidelijken. Als je het gevoel hebt dat het gesprek goed verlopen is, kan je laten weten dat je nog steeds zeer geïnteresseerd bent in de opportuniteit en het bedrijf, en dat je hoopt dat dit wederzijds is.

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste job je leven kan veranderen.
 

Block volg hays op social

Volg ons op social media

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op TikTok- Hays.be