7 IT skills waar werkgevers nu naar op zoek zijn

7 IT skills waar werkgevers nu naar op zoek zijn

Het voorbije jaar is onze bedrijfswereld grondig veranderd. Die omwenteling heeft meer dan ooit duidelijk gemaakt hoe belangrijk IT-professionals zijn. Door de massale overgang naar telewerk hebben we meer aandacht voor systemen en technologie.

IT skills - Hays.be
Leestijd: 2½ minuut | Door James Miligan - Director Technology & Project Solutions bij Hays
 
In 2020 heeft de technologiesector zijn sterkte en flexibiliteit nog maar eens bewezen door een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de Belgische economie. Het blijft een geweldige sector voor elke professional die vooruit wil met zijn of haar carrière, en engineering is daar misschien wel de basis van.

Het lijkt erop dat we voorlopig nog even zullen moeten thuiswerken. Professionals die de volgende IT skills machtig zijn, zullen de grootste kans hebben om de volgende maanden een nieuwe job te krijgen: 
 

De 7 belangrijkste IT skills

Cloud en infrastructuur

Nu thuiswerken noodgedwongen de norm geworden is, staan vaardigheden in verband met de cloud en infrastructuur centraal. Het gaat dan voornamelijk over AWS, Azure en Google Cloud, en gespecialiseerde cloudsoftware, zoals Dynamics 365, SharePoint en Salesforce, omdat bedrijven hun werknemers in een mum van tijd moeten voorbereiden op remote werken. Ook wanneer iedereen weer op kantoor aan de slag kan, zal het gebruik van cloudsystemen nog steeds gangbaar zijn. De lockdownperiode heeft bedrijven immers geleerd hoe een meer ‘hybride’ vorm van werken ook mogelijkheden kan bieden.

IT-professionals zijn zeer gewild bij bedrijven die willen innoveren en hun clouddiensten willen uitbouwen. Het is van levensbelang dat deze diensten betrouwbaar en consistent zijn, aangezien een snelle en eenvoudige toegang tot cloudsystemen essentieel is voor de efficiëntie en productiviteit van de werknemers.

Sommige van die digitale diensten dienen om de oude, klassieke activiteiten van bedrijven naar de cloud te verplaatsen om de gevolgen van de pandemie te beperken. Soms zijn het ook proactieve, fundamentele, digitale transformatieprojecten waarmee organisaties deze kans willen grijpen om zich te heroriënteren op een wereld na de pandemie.
 
Cloud engineers bouwen de platformen voor bedrijven om het goed te doen in de steeds groter wordende digitale wereld en behoren daarom tot de populairste technische functies van dit moment.
 

Cybersecurity

Een gevolg van de toenemende cloud- en infrastructuurvaardigheden in de bedrijfswereld is dat de techsector ook meer nood heeft aan internetveiligheid. Bedrijven merken dat ze moeten inzetten op strengere beveiligingscontroles om veilig afstandswerken mogelijk te maken.

Werknemers gebruiken namelijk steeds vaker persoonlijke apparaten voor hun werk. Dat verkleint de afstand tot de online systemen, maar brengt wel beveiligingsrisico’s met zich mee. Organisaties zullen zich moeten aanpassen en hun VPN’s en netwerkapparaten, die ze vanop afstand gebruiken, moeten bijwerken met de laatste beveiligingssoftware. 

De vraag naar IT-professionals, die nu al hoog is, zal in de toekomst nog toenemen, aangezien hybridewerken hier is om te blijven, en dat zal onlosmakelijk verbonden zijn met cybersecurity.
 

Data science

Het belang van datawetenschappers neemt de laatste tijd toe, en dan vooral in de publieke sector. Dat geldt ook voor de data-ingenieurs die actief zijn in het gebied van ontwikkeling, wetenschap, analyse of visualisatie. In een organisatie kunnen datawetenschappers bijvoorbeeld gegevens opzoeken die de bedrijfsimpact van de coronacrisis op korte en lange termijn kunnen bepalen. Ook kunnen ze voorspellen hoe een terugkeer naar onsite-werk er in verschillende stadia eruit zou kunnen zien.
 
We zien een gelijkaardige stijging in de vraag naar data professionals die deel willen uitmaken van business units en afdelingen en vooral proberen om bedrijfsprocessen te begrijpen en echte, bruikbare inzichten uit de data te bieden om de prestaties op een effectieve manier te verbeteren.

Voor een effectief gebruik van de data-analyses moeten de analyses niet alleen betrouwbaar zijn, maar ook op het juiste moment beschikbaar. Zo kunnen ze de strategische besluitvorming ondersteunen en de druk verlichten tijdens de dagelijkse werking.

Omdat bedrijven voortdurend in een veranderende wereld van werk opereren, zullen professionals die in staat zijn om snel en effectief gegevens te interpreteren veel gevraagd zijn. 

Dit vakgebied biedt professionals de kans om zich te specialiseren in ofwel diepgaande technische expertise ofwel gemengde rollen waarbij gebruik wordt gemaakt van de juiste tools en technologie, in combinatie met diepgaande expertise op zakelijk gebied.
 

Change management

De pandemie betekende voor vele organisaties dat ze zich op heel korte termijn moesten aanpassen om de nieuwe uitdagingen te trotseren. Bedrijven die al overwogen om van hun oud systeem af te stappen, hebben dat nu ook in een mum van tijd moeten doen.

Zo is de vraag naar experten met IT skills op het gebied van change management toegenomen om zo de veranderingen te vergemakkelijken. Kandidaten die technisch inzicht hebben en beschikken over de soft-skills die nodig zijn om een bedrijf door een digitale ommezwaai te leiden, zijn erg geliefd bij werkgevers.
 

DevOps

Cloudinfrastructuur en DevOps zijn tegenwoordig bedrijfstools die niet meer weg te denken zijn uit de huidige, steeds innoverende bedrijfswereld. DevOps wordt ingeschakeld om een antwoord te kunnen bieden aan de huidige behoeften bij het ontwikkelen van websites, applicaties, toepassingen en nog meer. Zo kunnen ze aan een hoge snelheid meer diensten en applicaties leveren.

DevOps engineers werken in de praktijk vaak aan de productie van software, waarbij ze de code aandachtig controleren om te zoeken waar er nog ruimte is voor verbeteringen. Niet alleen lossen ze softwareproblemen op, het zijn ook zij die de software gaan configureren en updaten.

Ook in 2021 zal DevOps niet weg te denken zijn. Vandaag beschikken al heel veel organisaties over een DevOps-team, en het ziet er niet naar uit dat dat plots zal veranderen. De vraag naar DevOps-experten is de afgelopen jaren zelfs toegenomen met 40 à 45 procent. De verwachtingen voorspellen dat IT-specialisten met kennis van DevOps nog meer in trek zullen zijn in de toekomst.
 

Software development

Tijdens een carrière als software-ingenieur krijg je als professional heel wat mogelijkheden op vlak van de technologie waarmee je werkt, producten die je bouwt en mensen die je beïnvloedt. 

Omdat de zakenwereld niet stilstaat, zoeken bedrijven constant ontwikkelaars die nieuwe producten, diensten en tools kunnen creëren. Zowel back-end developers, die zwaardere tech ontwerpen, als front-end developers, die instaan voor de efficientie van nieuwe producten, zijn zeer geliefd bij bedrijven.

De vraag naar dat talent is in deze sector groter dan het aanbod van het beschikbare talent. Software engineering speelde een centrale rol in de groei van de technologie-industrie in België en zal ook in de toekomst van cruciaal belang blijven. Hoewel we in België een overvloed aan enorm getalenteerde software developers hebben, kunnen we er altijd meer gebruiken, want de vraag is simpelweg onophoudelijk.

Softwareontwikkelaars zijn niet alleen de drijvende kracht achter organisaties in het technologische domein. De hele bedrijfswereld vertrouwt steeds meer op hun technologie voor hun dagelijkse werking. Het taxibedrijf Uber, om maar een voorbeeld te geven, is afhankelijk van de technologie die chauffeurs en klanten met elkaar in contact brengt.

Bedrijven kunnen de mogelijkheden die nieuwe software met zich meebrengt ook gebruiken om problemen gerelateerd met de coronacrisis te boven te komen. Daarom zijn softwareontwikkelaars vandaag graag gezien zijn bij vele bedrijven.

Er zijn nog steeds enorme kansen voor developers die vlot kunnen werken met de basisprogramma’s als Java en .net, maar we zien ook een voortdurende vraag naar specialisten in front-end/UI en UX, en in Python, API, Scala, Kotlin, Go, Ruby, TypeScript en meer.
 

AI en machine learning

Welke lijst van de belangrijkste IT vaardigheden zou nu compleet zijn zonder de technologie waar Hollywood het meest van houdt? AI- en machine learning-technologieën hebben een belangrijke impact op ons dagelijks leven.

De mogelijkheden zijn eindeloos. AI en machine learning hebben het potentieel om zichzelf de repetitieve, administratieve taken die momenteel door mensen worden uitgevoerd, aan te leren en ze uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan beeldverwerking, business process management en data-analyse.

AI- en machine learning engineers gebruiken machine learning-algoritmen om modellen te bouwen die deep learning-neurale netwerken in staat stellen zakelijke inzichten te verwerven. De meeste van deze ingenieurs hebben een basiskennis van programmeren, software engineering en data science. Daarenboven zijn het meestal van nature nieuwsgierige personen met een probleemoplossend vermogen om gegevens te verwerken en AI-systemen te ontwikkelen en te onderhouden.

In dit vakgebied is er een echte stijging in de vraag en professionals zullen er de komende jaren boeiende nieuwe carrièremogelijkheden krijgen.
 

Salarissen binnen de IT

Lonen zijn natuurlijk afhankelijk van de locatie, bedrijfstak en vaardigheden van de professional. Voor een meer gedetailleerd beeld van de salarissen voor specifieke functies kunt u de salarisgids van Hays België raadplegen.

Heb jij de IT skills die wij zoeken en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk dan zeker even onze openstaande IT-vacatures.

Block zoek vacatures

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Career academy promo box

Carrièreadvies nodig?

Wij zijn jouw loopbaancoach voor alle stappen in je carrière.

Block volg hays op social

Volg ons op social

Volg Hays op LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.be
Volg Hays op Instagram - Hays.be
Volg Hays op Youtube - Hays.be